Handboll: Tung match igår

Stig Björne Handboll

Igår läckte det svenska handbollsförsvaret rejält. Ett försvar som har kallats ett av världens bästa. Men igår mot Tyskland, då Sverige förlorade med 24–29 (15–20), fungerade det inte. Förlusten har starkt påverkat chanserna att ta medalj i Handbolls-EM.
Om Sverige vunnit i den sista gruppspelsomgången hade inneburit tre svenska bonuspoäng i mellanrundan. Nu får Sverige en poäng sedan Makedonien slagit ut Tjeckien (27–21) i torsdagens sena match i Nis.

Några kommentarer från matchen.

När släppte ett svenskt herrlandslag senast in 20 bollar på 30 minuter?
– Jag kommer i alla fall inte ihåg det, konstaterade förbundskapten Ola Lindgren.

– Spelar vi så här så kan vi ha fem poäng med oss. Vi går inte till semi ändå, suckade försvarsspecialisten Magnus Jernemyr.

– De får oss precis dit de vill. Vi är varken med i fötter eller huvud. De får en massa returer – och det beror inte på otur, det beror på att vi inte kastar oss in i situationerna.

Första halvlek mot Tyskland kommer att gå till historien som 30 minuter då den svenska muren rämnade. Tyskarna hittade luckor överallt och fanns det inga luckor, blev det mål ändå.
Den svenske målvakten Andreas Palicka lämnade matchen efter en kvart och ersattes av målvaktskollegan Mattias Andersson. Mattias kom in i truppen tidigare på dagen då den andre målvakten Johan Sjöstrand inte är frisk från sin magsjuka.

– Han verkade pigg på förmiddagen. Sedan käkade han lunch och då kräktes han. Sedan mådde han bättre, men det var inte så att han kunde vara med, sade landslagsläkaren Ulf Sigurdsson.

I övrigt så hade Tyskland en bra dag och man höll tillbaka Kim Andersson som bara kom till tre avslut. Den svensk som var bäst för dagen var Kim Ekdahl Du Rietz, han gjorde sin bästa match sedan comebacken från fotskadan. Ekdahl du Rietz gjorde inte mindre än åtta mål, varav fem i första halvlek. På lördag inleds mellanrundan med match mot Polen i Belgrad. Övriga motståndare är hemmanationen Serbien samt Danmark.

Inför semifinalrundan så tar Tyskland med sig maximala fyra poäng. Makedonien och Sverige tar med var sin poäng. Vi får hoppas på revansch på lördag.