Slutstriden i Allsvenskan

Nu är Elfsborg och Malmö exakt lika inför de två avslutande omgångarna i allsvenskan. Samma poäng och samma målskillnad.

Anders Svensson fick på en drömträff. Bollen studsade upp först innan han satte dit foten och sköt ett hårt skott som styrdes en aning innan den gick in i mål. Elfsborg besegrade Gefle med 2-0 (2-0) på Borås Arena och är därmed på samma poäng (55) och med exakt samma målskillnad (+18) som Malmö FF inför de två avslutande omgångarna av fotbollsallsvenskan.

Det är ändå Malmö som toppar tabellen, tack vare fler gjorda mål. Och det är klart är att guldstriden därmed lever ända in i sista omgången. Elfsborg har ju legat i topp större delen av säsongen men med förlusten senast mot Norrköping verkade Elfsborg ha drabbats av ”slutspelsnerver”. Det var dock inget som man såg något av i matchen mot Gefle.

Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson sa till kanalen C More efter matchen;  – Jag tycker gubbarna gör en jättebra match. Det är mycket som står på spel, vi går in med ganska mycket press efter allt tjat som var efter Norrköpingmatchen. Men vi är väldigt bra i första halvlek och i andra är det mer kontrollerat. 2-0 får vara okej.Han konstaterade att Malmö toppar tabellen, tack vare fler gjorda mål. – Det kan vi bjuda på i 28:e omgången. Vi har hela tiden varit inställda på att allt avgörs i sista omgången, den sista kvarten, sa han.

Matchen i sin helhet kontrollerades stabilt av Elfsborg efter två snygga målen den första halvtimmen. Elfsborgs Lasse Nilsson nickskarvade in Stefan Ishizakis frispark till 1-0 i 23:e minuten innan Anders Svensson drog till på halvvolley en bit utanför straffområdet fyra minuter senare. Bollen borrade sig in i krysset bakom Gefles keeper Magnus Hugosson. Det bör vara ett av de snyggare målen i årets upplaga av Allsvenskan.

Vädret gjorde att underlaget bitvis var svårspelat – konstgräs kan bli lite halt. Men Elfsborg avgjorde matchen tack vare aggressiv press, finurligt passningsspel och hårt jobb i regnet. Nestorn i Elfsborg Anders Svensson fick styra och ställa som han ville på mittfältet; fördelade bollar och visade vägen med sin beslutsamhet.

Gefle flyttade upp spelet i den andra halvleken men hemmalaget bevakade sin ledning komfortabelt. Laget drabbades dock av ett stort avbräck när Niklas Hult ådrog sig en bristning i baksidan av låret och bars ut på bår..

Två omgångar kvar innan allt avgörs. Elfsborg ställs mot Mjällby på bortaplan. Malmö möter Örebro hemma.I sista omgången spelar Elfsborg mot Åtvidaberg i hemma, medan Malmö avslutar borta mot AIK. Bakom Malmö och Elfsborg skuggar samtidigt Häcken, två poäng bakom, men med betydligt bättre målskillnad. AIK har en teoretisk chans men det bygger på att man vinner båda sina matcher och att Malmö och Elfsborg (och Häcken) förlorar.

31/10/12 19:00 Åtvidaberg – Sundsvall 29
31/10/12 19:00 Kalmar – Norrköping 29
31/10/12 19:00 Helsingborg – Göteborg 29
31/10/12 19:05 Djurgården – Syrianska 29
01/11/12 18:00 GAIS – Gefle 29
01/11/12 18:00 Mjällby – Elfsborg 29
01/11/12 20:05 Malmö – Örebro 29
01/11/12 20:05 Hacken – AIK 29