Barca bäst?

Barcelona/Real Madrid

I gårdagens spanska cupmatch mellan Real Madrid och Barcelona vände ”Barca” 0–1 till 2–1 på Reals hemmaarena San Bernabéu. Det betydde att man utjämnade till 86 lika i El clásico-segrar efter ytterligare en imponerande uppvisning.

Matchens snackis

Det som var det stora samtalsämnet Bernabéu var emellertid Real Madrid-mittfältaren Pepes övertramp. I andra halvlek tacklades Lionel Messi omkull. I momentet efter steg den Reals försvarsspelare till synes medvetet med hela sin kroppstyngd på Lionel Messis hand. Barcelonas stjärna vred sig av smärta men slog Pepe ut med händerna mot domaren Muñiz Fernández i protest mot att han blåst frispark för fällningen. Real-försvararen Pepe verkade dock vara ur balans redan innan detta. Han hade utmärkt sig främst genom ett par grova tacklingar och filmningar, två teatrala händerna för ansiktetgester avslöjades av tv-bilderna. Ändå dröjde det länge innan José Mourinho bytte ut portugisen.

Om Pepes stämpling sade Real Madrid-tränaren till sporttidningen Marca: – Jag såg det inte. Om det skedde, och det var medvetet, är det givetvis bestraffningsbart.
Pepe kom dock så långt undan med utvisning (han fick matchens första gula kort) men riskerar avstängning i efterhand om Barcelona agerar i ärendet.
Schalkespelaren Jermaine Jones fick sex matchers avstängning för ett liknande beteende mot Borussia Mönchengladbachs Maarco Reus. Pepes agerande fördömdes runt om i fotbollsvärlden under torsdagen. ”Skamligt”, skriver Reals husorgan Marca på opinionsplats. ”Den spanska ligans tävlingskommitté behöver bestraffa Pepe i avskräckande syfte”, anser Mundo Deportivos José Luis Artús. ”Pepe, vilken idiot”, twittrar Manchester Uniteds Wayne Rooney.

Vad gäller matchen

Real Madrid inledde piggt och tog ledningen genom Cristiano Ronaldo med ett snyggt skott. I andra halvleken vände dock Barcelona genom en nick från Carles Puyol och mål genom Eric Abidal. Messi var som vanligt briljant. Reals blev i stort sett utspelade efter paus. Om en vecka väntar returen på Camp Nou.

– Utgången är oviss, men det blir svårt, för att inte säga mycket svårt, sade Mourinho som tog på sig det smärtsamma nederlaget.

En klassisk kommentar fällde han också; – Segern har många fäder, förlusten bara en. Jag är ansvarig för laget och förlusten.

Som sagt, Barcelonas seger innebär att det står 86–86 totalt i inbördes möten mellan rivalklubbarna.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.