Stig Björne: Fotboll – historia och defintion

Vad är fotboll?

Stig Björne fotbollFotboll benämns ofta som världens populäraste sport. Fotboll är en lagsport där lagen med fötterna, benen och huvudet strävar efter att få in bollen i motståndarnas målbur. Kontakt mellan handen och fotbollen är inte tillåten. Den enda spelare som får ta bollen med händerna är målvakten som ska skydda målet.

Målvakten får endast ta i bollen inom sitt eget straffområdet. Fotboll spelas med en målvakt och tio utespelare i vardera laget vilket ger totalt 11 spelare per lag. En match spelas i 2 halvlekar à 45 minuter och halvtidsvilan är c:a 15 minuter.

Om lagen har gjort lika många mål när matchen är över blir resultatet oavgjort. I vissa turneringar tillåts inte oavgjorda resultat därför spelas en förlängning på 2 gånger 15 minuter direkt efter ordinarie matchtid. Om resultatet fortfarande är oavgjort efter förlängningen, beslutas om straffsparksläggning eller omspel.

Enligt FIFA spelar drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll regelbundet. Fotbolls-VM arrangeras vart fjärde år och är det mest beskådade sportevenemanget i världen. Världsmästarskapsfinalen år 2006 sågs av cirka 715 miljoner människor över hela världen.

Fotboll 1st Royal Engineers

Bildkälla: Wikimedia Commons

Fotbollens historia

Som vanligt var förmodligen kineserna först igen. Arkeologer har funnit lämningar som visar att fotboll spelades i Kina på 300-talet före Kristus. Kineserna spelade i två lag och hade två mål bestående av nät uppspända mellan bambukäppar. Bollen var som nu tillverkad av läder och fylld med fjädrar eller annan stoppning.

I England och i Frankrike utfärdade ett förbud mot fotboll under 1300-talet. Kungarna i länderna ansåg att allmänheten istället skulle ägna sig åt tex bågskytte. Fotbollen blev istället ett gatunöje med dåligt rykte, eftersom spelet, precis som idag, ofta ledde till gatuslagsmål.

”R. Kapuscinski says that people who are polite, modest or even humble in Europe fall easily into rage with playing or watching soccer games.”
Source: Kapuscinski, Ryszard (2007). The Soccer War.

I Florens har fotboll spelats sedan 1400-talet. Spelet gick ut på att få bollen över motståndarens kortlinje, men de hade ingen nätkasse, inget ”mål” som idag.

På 1800-talet etablerade sig fotboll i Europa. Brittiska internatskolor tog täten och fotboll var då en blandning av vanlig fotboll (soccer) och rugby År 1863 bildades Englands fotbollsförbund ”The Football Association”, och 1871 bildades ”Rugby Union”. Vid delningen bildades den engelska FA-cupen.

Världens första fotbollsturneringar

Den 30 november 1872 spelades den första landskampen, mellan Skottland och England, i Partick, Glasgow, Skottland. Resultatet blev 0–0. 1872 spelades även den första FA-cupfinalen mellan Wanderers FC och Royal Engineers. Wanderers vann med 1–0 i denna världens första fotbollsturnering, enligt Wikipedia.

Året var 1885 då proffsfotbollen legaliserades i England. Säsongen 1888-1889 startades engelska ligan. 1904 bildades världsförbundet FIFA och sedan blev fotbollen världens mest bpopulära sport. 1930 spelades VM i fotboll för första gången, värdnationen Uruguay stod som segrare.

Den första landskampen utanför de brittiska öarna skedde den 28 november 1885 i Newark delstaten New Jersey i USA mellan USA och Kanada, och Kanada vann med 1–0.

Sammandrag: Stig Björne | Källa. Wikipedia