Handbolls-EM, ingen bra dag igår

 

Sverige förlorade

Igår spelade Sverige i semifinalrundan i Handbolls-EM. Matchen gick mot Polen och det började väldigt bra, rena utskåpningen. Sverige ledde med 20-9 i halvtid och matchen ska i teorin ha varit avgjord. I andra halvlek mer eller mindre kollapsade laget. Polackerna lyckades plocka bort Kim Anderson som var riktigt bra i första halvlek. Polen gjorde 20 mål på Sverige i andra halvlek (!) och Sverige gjorde nio på Polen. Matchen slutade alltså oavgjort 29-29. Det borde ha varit svensk seger om man ska ha något att göra i det fortsatta slutspelet.

Kollapsen och den tappade elvamålsledningen mot Polen är inte bara tidernas ras i svensk landslagshandboll. Det innebär också att en svensk EM-semifinal ligger väldigt långt bort.

Nästa utmaning för det här laget är OS-kvalet, viktigare för svensk handboll än EM, i påsk. Genom att Sverige kom fyra i VM senast har Sverige fått en riktigt bra lottning där: hemmaplan i en grupp med Kroatien, Japan och Chile. (Det enda som kan rubba denna lottning är om Danmark eller Spanien vinner EM, alternativt förlorar finalen mot Frankrike. Då hamnar Sverige i en grupp med tre lag från Europa). Två länder går vidare och det bör vara Kroatien och Sverige då Chile och Japan är två inte fullt så framgångsrika nationer (16:e och 22:a i VM senast).

Ja, vi får hoppas på lite revansch i de fortsatta matcherna i EM.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.