Sveriges EM-dröm krossades av Serbien

Kim Andersson

Igår var Sverige var tvungna att vinna för att ha möjlighet att nå en semifinalplats i Handolls-EM. Det gick dock inget vidare och det blev förlust med 24–21 (14–11) mot hemmalaget Serbien.

Sveriges förbundskapten Ola Lindgren sa efter matchen, – Vi är besvikna över att vi inte vinner matchen. Vi försvarar oss väldigt bra men får inga enkla mål utan får slita. Det är en tuff match.

Nu är sagan slut i Handbolls-EM. Sverige missade chansen att spela om medaljerna i handbolls-EM och hoppet om en plats i semifinalspelet försvann när domarna blåste av gårdagens match mot arrangörslandet Serbien. I och för sig var förutsättningarna tuffa redan innan matchen.
Sverige hade sedan tidigare den hemska matchen mot Polen i färskt minne, 29-29. Det blev inte bättre av att skador och sjukdomar ställde till det än mer i förberedelserna. Bland annat har magsjuka härjat i truppen och spelmotorn Jonas Larholm lämnade återbud efter att ha drabbats under den senaste veckan.

Serbien kom obesegrat till matchen, och har både överraskat och övertygat tidigare i turneringen. I Beogradska arena fanns nästan 18 000 serbiska supportrar och trycket på läktaren var rejält. Publiken skrek, sjöng och applåderade. Och busvisslade intensivt varje gång Sverige hade bollen i anfall. Den tystnade tillfälligt när svenskarna gjorde mål.
Matchen började emellertid bra för Sverige. Ett tag ledde man med tre mål stor. Men några misslyckade minuter senare så hade Serbien både kvitterat och gått förbi.
Under en kort period under första halvleken gjorde Serbien fem (!) mål i rad. Målvakten Darko Stanic gjorde i samma skede flera bra räddningar, som möjliggjorde det serbiska målrycket. I pausen var det 14-11 till Serbien.
I andra änden av planen var svenske målvakten Johan Sjöstrand – om möjligt – ännu bättre. – Vi står bra i försvaret i alla fall. Vi har bra koll på deras bästa spelare. Vi borde kanske ha kunnat ta någon mer boll där. Vi slarvade lite i anfallet, men vi kämpar på bra, sa Sveriges målvakt Johan Sjöstrand till TV4.
I den andra halvleken försökte Sverige jaga ikapp den Serbiska ledningen. Då fortsatte serbernas målvakt Darko Stanic med samma fina spel som han presterade i den första. Sjöstrand gjorde likadant i sitt mål.
Och det blev faktiskt spännande en period när den serbiska ledningen minskades till endast ett mål. Matchen slutade till slut med 24–21 till Serbien.
– Vi kämpar i 60 minuter och har bra avslut som målvakten räddar. Jag tycker ändå att vi tagit tillbaka lite grann och visat att vi kan spela i 60 minuter, sade Kim Andersson till TV4 apropå kollapsen mot Polen senast.
Serbien har en match kvar att spela men är redan klar för semifinal. Vårt svenska landslag får sikta in sig på att spela om placeringarna där bakom. På onsdagskvällen möter Sverige mot Danmark i den sista gruppspelsmatchen i mellanrundan.
– Jag tycker att vi gör en bra kämpainsats. Vi visste att det skulle bli svårt att slå dem på hemmaplan, med publik och domare, sade Dalibor Doder till TT.
Sverige ligger till vidare sist i gruppen och får nu ladda om för kvalet till OS så vi är med där i alla fall.
TABELL, GRUPP 1

1 Serbien, 7 p
2 Tyskland, 5
3 Danmark, 4
4 Makedonien, 3
5 Polen, 3
6 Sverige, 2

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.