Barcelona vidare i Spanska cupen

Stig Björne BarçaKatalanerna från Barcelona lyckades hålla under ett starkt kämpande Real Madrid – 2–2 (2–0) och gick vidare till semifinal i spanska cupen.

I förra mötet mellan Real Madrid och Barcelona i cupen orsakades ett visst rabalder när Reals Pepe trampade på Lionel Messis fot. Portugisen blev inte avstängd av Spanska fotbollsförbundet för tilltaget men stängdes av av Real Madrid i en match. Han fanns inte ens med på bänken i ligan mot Athletic Bilbao (4–1) men nu var nr 3 tillbaka i startelvan, tvärtemot Madridtidningarnas tips.

José Mourinho, som varit i blåsväder under veckan efter en dispyt med backen Sergio Ramos, räckte därmed åter långnäsa åt experterna och de som i sportslighetens namn hävdat att Pepe måste stängas av. Matchen då? I början fick Cristiano Ronaldo ett likadant läge som när han gjorde mål på Bernabéu-stadion i förra matchen – till vänster i straffområdet – men Barcelonas José Manuel Pinto (som spelar mest i cupen) i vägen.

Startelvan för Barcelona var: Pinto – (fr h) Alves, Puyol, Piqué, Abidal – Xavi, Busquets, Iniesta – Messi, Cesc, Alexis.
Reals så ut på detta sätt: Casillas – Arbeloa, Ramos, Pepe, Coentrao – Lass, Özil, Xabi Alonso – Kaká, Higuaín, Ronaldo.

När matchen gått en halvtimme tvingades Barcas tränare Guardiola byta ut en skadad Andrés Iniesta. In kom Pedro i stället och det visade sig vara ett lyckokast. Han gjorde 1-0 till Barcelona strax innan halvtid. Messi låg bakom målet när han lurat Pepe och Ramos genom en chip fram till Pedro som var fin. En bredsida lågt i mål.

Stämningen på planen just före paus var inget vidare och det dåliga humöret syntes på planen. Lass, Lassana Diarra, som redan fått ett gult kort, kom fel och sparkade undan benen på Messi, men klarade sig från utvisning. Varnad i villervallan av spelare som omgärdade domare Fernando Teixera Vitienes blev i stället målvakten Iker Casillas.

Precis innan halvleken var slut, på stopptid, fick Dani Alves i Barcelona en drömträff med höger vrist efter en frispark. Bollen gick in i Real-målvakten Iker Casillas högra kryss.

Barcelona kunde gå till halvtidspaus med cupsegern nära till hands. Inför matchen stod det 86–86 totalt i inbördes möten mellan rivalklubbarna. Cristiano Ronaldo Gjorde dock sitt för Real och i den 67:e minuten rundade skyttekungen Pinto och vinklade in 2–1. Portugisen gjorde mål för andra matchen i rad mot Barcelona.

2–2 kom i 72 minuten. Karim Benzema fixade en dramatisk slutkvart genom att snyggt lyfta bollen över Puyol och liggande raka in kvitteringen förbi Pinto. Real Madrid attackerade med ökad frenesi, samtidigt som Barcelona började passa fel.

De sista minuterna svängde matchen fram och tillbaka med Real lyckades aldrig få till det tredje målet. Nu gick Barcelona till semifinal i cupen och leder med 87-86 i inbördes möten.

SVD: Barça gick segrande ur drama

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.