Sverige ute ur Handbolls-EM

Stig Björne: Sverige 12:a i EMDet gick inget vidare igår, Sverige blev utspelat av Danmark i handbolls-EM och förlorade med 24–31. Danmark säkrade en semifinalplats med Sverige nu för sikta in sig på OS-kval.

Man kan säga att Danmark hade allt att spela för och var pressat att vinna för att säkra en plats i semifinalerna. Danskarna var också favorit inför matchen på onsdagskvällen inte minst mot bakgrund av att man kom två i VM förra året.

Matchen började med att danskarna tog kommandot och sedan släppte man aldrig taget om ledningen. Sverige hade inte sin bästa dag samtidigt så försökte man men det räckte inte mot ett lag som var mycket bättre. De danska kontringarna rev upp djupa hål i det svenska försvaret. I halvtid stod det 18–11, en rejäl ledning. Den svenske målvakten Johan Sjöstrand fick nog när Danmark hade gjort 16 mål på drygt 20 minuter. Matchen slutade med 31–24.

”Det känns som att vi har gått i uppförsbacke hela mästerskapet. Vi är vinnare och har kommit hit för att vinna, men gör inte det. Det sätter sig i skallen”, sade Magnus Jernemyr till TT.

Förlusten kan bli dyrbar för Sverige om Danmark vinner EM. Då riskerar Sverige att få en svårare OS-kvalgrupp.

Nu är EM helt över för Sverige, som bara vann en match under hela turneringen.
Nästa gång Sverige får en internationell uppgift är kvalet för en OS-plats. Det avgörs i Göteborg den 6-8 april. Synd att det inte gick bättre i EM kan man sammanfatta Sveriges insats.

Sydsvenskan: Sverige tolva i EM

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.