Australian open – vilken semifinal

Melbourne Park

Novak Djokovic triumferade i Melbourne i Australian Open. På arenan Melbourne Park tog han emot publiken hyllningar. Djokovic var mycket trött och lycklig efter matchen. Världsettan sade att: –Det är svårt att beskriva mina känslor. Den 24-årige världsettan på söndag kan bli femte spelare i historien med tre Grand Slam-titlar i rad.

–Jag vet inte hur jag lyckades få tillbaka krafterna. Det var väl energidryck, vatten och banan som hjälpte mig, säger han efter en tung femsetare mot skotten 6-3, 3-6, 6-7, 6-1 före det avgörande set där han vid 5-3 tappade sin serve blankt men till slut ändå vann med 7-5.

Spelarnas främsta styrka finns i defensiven och de trivs bäst när de får ”kontringsslå”. Därigenom fick publiken se många och långa dueller från baslinjen. Flera av gamen höll på uppemot femton minuter.

Så det var nog inte så roligt för Andy Murray att förlora. Han får trösta sig med att han spelade väsentligt bättre än det dåliga spel han presterade i fjolårets final.

Lite statistik, Novak Djokovic slog 49 vinnande slag och svarade för 69 oprovocerade missar medan Murray siffror blev 47 och 86. Om Murray hade varit lite bollsäkrare hade han inte förlorat denna täta och jämna match.

I lördagens final – något av en drömfinal – blir det Novak Djokovic mot Rafael Nadal. Djokovic sade efter matchen att det finns ingen större utmaning än att möta Rafael Nadal. Givet formen som båda är i lär det bli en match som är något alldeles speciellt. Tennis när den är som bäst.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.