Så har då Australian Open avgjorts

Den serbiske världsettan Novak Djokovic har vunnit Australian Open för andra året i rad. Efter en lååååång match så vann han med 3-2 i set mot Rafael Nadal. Djokovics statistik mot Nadal är god, sjunde raka finalsegern mot Nadal.

Novak DjokovicFör bara några dagar sedan så spelade Novak Djokovic och Nadal långa och jämna semifinaler. Återhämtning har varit viktig inför finalen som inte heller var någon kort och lätt match för någon. I en osedvanligt dramatisk match som pågick i nära sex timmar kunde Djokovic fira segern i Australian Open. Matchen svängde hela tiden, men tillslut var det serben som kunde lägga sig ner på banan och jubla. Setsiffrorna skrevs till 5–7, 6–4, 6–2, 6–7, 7–5.

Matchen innehöll det mesta i underhållningsväg. Djokovic kändes som en vinnare nästan hela matchen men Nadal bet sig fast. Tillslut fick han dock ge sig efter att Djokovic slagit in en forehand.
Novak Djokovic har nu vunnit två raka segrar i Australian Open och för Nadal så fortsätter finalmardrömmen mot serben. Novak Djokovic har vunnit samtliga sju finaler han spelat mot Rafael Nadal. Efteråt var Eurosports expertkommentator Thomas Enqvist lyrisk.
– Vilken match, vilka idrottsmän, säger han.

I tacktalet under prisutdelningen hyllade Djokovic sin motståndare.
– ”Rafa”, du är en av de bästa spelarna någonsin och vi skapade historia i natt. Tyvärr finns det inte plats för två vinnare, men jag önskar dig lycka till under resten av säsongen. Jag hoppas att vi kommer att spela fler bra matcher mot varandra, säger han.

Efter nära sex timmars tennis och långa tal från arrangörerna, då blev det jobbigt att stå upp för spelarna. Två utmattade spelare fick var sin stol att sitta på mitt under ett av talen – till publikens stora jubel.  Efter matchen var spelarna rejält trötta.

Medan de två spelarna stod och väntade på att hålla sina tal pratade sponsorer och arrangörer under några minuter. Man såg då hur Djokovic och Nadal utmattade försökte hämta andan. Tillslut insåg också funktionärerna att de behövde rycka in.

Mitt under Steve Healys – ordförande i det australiska tennisförbundet – tal fixade man fram två stolar åt spelarna. När Djokovic och Nadal fick sätta sig ner med en flaska vatten jublade publiken. Därefter fick spelarna hålla var sitt tal där man bland annat tackade varandra, arrangörerna och publiken för en bra turnering.

Om Tennis fortsätter vara såhär spännande så kan man undrar varför varken SVT eller TV4 visar Australian Open och de andra stora turneringarna. Inget fel på Eurosport men att byta kanal kan ju väcka intresset för fler att spela tennis – så att Sverige får fram fler Söderling, Edberg och Borg.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.