Sverige vinner överlägset i Bandy-VM

Bandy in Medeu Kazakhstan

Det går bra för Sverige i Bandy-VM. Först storseger med utklassningssiffror mot Finland och sedan 11-0 på Norge i går. Är det ojämt i Bandy-VM eller? Norge hade ju ett bra landslag i Bandy fram till mitten av 2000-talet men nu verkar det ha hänt något när det går så illa.

Foto: Wikimedia Commons

Sverige mötte Norge på Medeobanan utanför Almaty upp i bergen. Laget varvad skönspel i läckra kombinationer med hörn- och straffmål. Till slut hade man gjort inte mindre än 11 stycken utan att Norge presterat ett enda.

I halvtid var siffrorna 6-0 till Sverige och matchen var i praktiken redan avgjord. Sedan rann det iväg med fem mål till. Sverige har nu inte mindre än 23-0 i målskillnad på två matcher, tänk om det kunde gälla fotbollslandslaget…

Finland mötte Ryssland i en tät match och lyckades nästa ta sig ur ett fyra måls underläge. Matchen Ryssland Finland slutade 5-4 till Ryssland. USA mötte Kazakstan och förlorade med 13-3.

Idag tisdag har Sverige mött Kazakstan. Kazakstan började matchen bäst, men det var Sverige som stod för målskyttet.

Stefan Erixon satte en straff och en hörna under den under första delen av halvleken. Sverige ledde med 5-0 i halvtid – 28-0 i total målskillnad så långt. Efter fyra timmars spel – under tre matcher – släppte Sverige in sitt första mål. Kazaken Vjatjeslav Bronnikov kunde slå in en retur till 1–7 efter en timmes spel.

Målet var dock betydelselöst då Sverige redan hade avgjort. Stefan Erixon gjorde totalt tre mål efter ännu ett straffmål i andra halvlek och slutresultatet blev 9–1.

Sveriges svåraste motståndare var den minst sagt dåliga isen.

I tisdagens övriga matcher vann Ryssland mot Norge med 16–1 och Finland besegrade USA med 7–1. På onsdagen fortsätter VM-turneringen med match mot USA för svensk del. Får se vad Sveriges målskillnad landar på innan hela första rundan är färdigspelad.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.