Elitserien – Skellefteå bröt förlustsvit mot Färjestad

Stig Björne, ElitserienIgår var det nästan en full omgång i Elitserien. Fortsatt jämt i botten runt strecken där varje poäng är viktig. Undantaget tycks vara Timrå som ser avhängda ut med hela 18 poäng upp till näst sista lag som är Djurgården.

Det var tufft för Djurgården igår – det stod 0-0 hela matchen ända fram till i princip sista sekunden när Modo gjorde 1-0 i Örnsköldsvik. Matchen mellan Modo och Djurgården var annars jämn. När matchen närmade sig slutet såg det ut att bli förlängning. Men Djurgårdens tränare Tony Zabel hade en del missflyt i sin första match som ny Djurgårdstränare. Per-Åge Skröder i Modo sköt och på returen höll sig Joonas Lehtivuori påpassligt framme och satte dit segermålet. Domaren videogranskade för att se om pucken var inne före det att klockan passerat 20.00. Efter en stunds granskning kom han fram till att pucken var inne på rätt sida 20 minuter.

Skellefteå bröt en längre förlustsvit mot Färjestad. Innan gårdagens match hade man sex raka förluster mot Karlstadslaget. Skellefteås målvakt Joacim Eriksson – som redan har bäst räddningsprocent i elitserien – stängde helt igen målburen i går. Han bidrog starkt till att Skellefteå tog samtliga poäng i hemmamatchen mot Färjestad. Skellefteå AIK meddelade efter matchen att de förlängt kontraktet med succémålvakten i ytterligare två säsonger. Men trots att slutspelet närmar sig tvingas han vänta på att bli uttalad förstamålvakt i laget. – Det är en fördel att ha båda två i gång, och helt plötsligt visar det sig att Andreas Hadelöv är den som ska bli det, säger Skellefteås tränare Anders Forsberg till SPORT-Expressen.

Luleå vann över HV71 med 1-0 efter straffläggning och AIK vann över Växjö med 3-2 efter förlängning. Frölunda vann över Timrå borta med 4-0.

Skellefteå AIK leder nu Elitserien på 77 poäng, en poäng före Luleå som dock har en match mer spelad. Mellan sista slutspelsplats och Skellefteå skiljer det 14 poäng. Från Linköping på sista kvalplats till AIk på just sista slutspelsplats skiljer endast fyra poäng. Det är jämnt och kommer inte att avgöras förrän i sista matcherna.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.