Fortsatt utklassning i Bandy-VM

Sverige fick en ny lätt match i Bandy-VM. Sverige vann med 15–0 mot USA och transportsträckan hittills har inte medfört några som helst svårigheter för det svenska bandylandslaget. Nu först börjar VM på riktigt. Nu ska Sverige möte Ryssland.

Stig Björne, BandyDe många hörnor (till skillnad från VM i fjol) som Sverige skaffat hittills och förvaltat väl på arenan Medeobanan blir svårare att skaffa mot Ryssland när spelvägarna blir trängre i det högre tempot.

I gårdagens match mot USA visade Andreas Westh vägen på en vänsterhörna. Ledningen växte när Ted Bergström och Johan Löfstedt gavs tid och stora ytor. Löfstedt som tagit över Daniel Mossbergs roll som genombrottsman i Sandviken och inlett VM så piggt, riskerar att petas av just nyanlände ”Mossan”.

Men vikten av att orka driva spelet från mittfältet mot Ryssland kanske istället rättfärdigar att Franco Bergman plockar bort en forward? Jonas Edling, som ohotad knackade upp 15-0 i nättaket kan i så fall hänga löst, i samma andemening som skyttekungen David Karlsson på förhand valdes bort ur VM-truppen.

På söndag spelas finalen vilket med stor sannolikhet blir med Ryssland. Sverige vann ju finalen mot Ryssland i Moskva 2010 efter att ha förlorat en gruppspelsmatch mot Ryssland med 7-4. Ryssarna valde då att försvara sig tätt – precis som är vanligt i Bandyallsvenskan – och kontrade med åkskickliga spelare.

Inför finalen rättade Sverige till defensiven genom en kraftsamling på mitten. Daniel Mossberg avgjorde i förlängningen sedan Patrik Nilssons tyngd sånär dödat finalen redan under ordinarie tid.

Ryssland vann mot Kazakstan med 8-6 och Finland vann mot Norge med 7-2. I tabellen leder Svergie med fyra segrar och 47-1 (!) i målskillnad. Två är Ryssland med lika många segrar med 48-14 i målskillnad.

I grupp B leder Vitryssland tabellen tillsammans med Kanada på två segrar.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.