Sverige tog VM-guld

Sverige vann VM-guld

Sverige hade haft en komfortabel resa i de första gruppspelsmatcherna. Fyra vinster med osannolikt bra 47-1 i målskillnad innan man tvingades kapitulera mot Ryssland i gruppspelet. Det var den första förlusten. Därefter mötte man Kazakstan i en mycket jämn och spännande semifinal där dramat avgjordes på straffar och Sverige segrade. Det visar att gruppspelet inte är någon bra värdemätare.

Så var det då final på söndagen och Sverige stod mot Ryssland – som nästan hade hemmaplan. Det började sådär och Sverige låg under med 4-2 när halva andra halvleken återstod. Då klev Daniel Mossberg in i leken på allvar.

Mossberg hade först tackat nej till att vara med i VM för att sedan ångra beslutet och anslöt sig senare till VM-truppen, sedan var han dessutom millimetrar från att bli avstängd i finalen. Ändå slutade allt på bästa sätt för Daniel Mossberg. ”Nu är mina grabbar rätt nöjda att jag ändå åkte”, säger han efter 5–4-segern över Ryssland.

Vid underläge 2–4 och bara 20 minuter kvar att spela av VM-finalen mot Ryssland bevisade Mossberg att det trots allt var rätt beslut att flyga in honom efter halva turneringen. Först spelade Daniel Berlin fram honom till 3–4 och fem minuter senare fick han ett liknande läge efter Daniel Anderssons direktpass.

Till TT säger Mossberg – Det är ju mitt favoritläge, att komma med fart och dra bort backarna. På det första lämnade målvakten en hyfsad stor lucka mellan benen och på det andra så lade han sig ner tidigt så det var bara att dra upp den i taket. Otroligt skönt att få göra två så viktiga mål

Knappa tre minuter senare slog sedan Daniel Berlin in segermålet, och bandylandslaget hade än en gång rest sig från de döda och vänt ett till synes hopplöst läge.

Efter en administrativ miss fanns han inte med på laguppställningen under semifinalen, vilket kazakerna protesterade emot och Sverige riskerade att dömas till förlust. Sedan blev det ännu värre.

– Tanken har slagit mig mer än en gång att det var dumt att komma hit. Jag har inte gjort någon större turnering. Men det har varit svårt att komma in så sent, med den höga höjden. Jag fick ju mjölksyra efter två minuter i första matchen. Dessutom är det en omställning från Dynamo Moskva där alla bara kör till det mer taktiska spel vi har i landslaget, säger Mossberg.

Senast Sverige vann Bandy-VM var för två år sedan i Moskva.

Ryssland-Sverige 4-5 (2–2)
0–1 Johan Löfstedt (7), 1–1 Michail Svesjnikov (20), 2–1 Jevgenij Ivanusjkin (23), 2–2 Johan Esplund (43), 3–2 Jevgenij Ivanusjkin (57), 4–2 Jevgenij Ivanusjkin (60), 4–3 Daniel Mossberg (70), 4–4 Daniel Mossberg (75), 4–5 Daniel Berlin (78).

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.