Globenturneringen 2012 – Tjeckien straffade Tre kronor med 2 – 1

Stig Björne, Sverige -Tjeckien feb 2012

Sverige mötte Tjeckien i Sweden Hockey Games och förlorade knappt. Det var ett oavgjort resultat efter tre perioder. Svenskarna dominerade stort de två första perioderna. Sverige ledde skottstatistiken med 24-9 och ledde med 1–0. Nicklas Danielsson gjorde mål med hjälp av Calle Söderberg. Söderberg vann pucken i en duell bakom den tjeckiska kassen, tog sig runt och hittade Danielsson som fick halvtomt mål då Pöpperle inte hann med i svängarna. Kanske en svag utdelning på så många skott men tjeckernas målvakt Tomas Pöpperle stod pall för pressen.

I Tre kronor så var toppspelarna från KHL – Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl – tillbaka i den blågula tröjan. Tyvärr så fick man stå som förlorare när Tjeckien till slut besegrade Sverige med 2–1 efter straffar i Globenturneringen.

Weinhandl och Mårtensson – som till vardags spelar i St Petersbrug – hade inte spelat i landslaget sedan i VM 2010. När de nu återvände var det till ett nytt Tre Kronor under ledning av Pär Mårts. Ett ishockeylandslag där det är fart och aggressivitet som gäller.

Med kedjekollegan Jonas Andersson, som spelar i Atlant Mytisjtji, fick kedjan bra fart i den tjeckiska zonen men det var svårt att göra mål.

– Vi jobbade stenhårt, kanske behöver vi få in lite mer folk på mål, sade Weinhandl efter matchen.

Weinhandl var också en av fyra svenskar som missade i straffläggningen mot storspelande tjeckiske målvakten Tomas Pöpperle. Calle Järnkrok, Calle Söderberg och Jakob Silfverberg missade också sina straffar.

Tjeckernas veteran Petr Nedved var ensam om att göra mål i straffläggningen och han kunde därmed ge bonuspoängen till tjeckerna. Sverige möter Ryssland i sin nästa match på lördag i Globen.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.