Upp och ned för Zlatan

Efter gårdagen match var Zlatan för en gångs skull ”man of the day” bland engelska sportkrönikörer. Krönikörer som annars brukar ha en rätt njugg inställning till Zlatan.

Kommentarerna var bland annat; ”Zlatan gav sina kritiker en örfil”.  ”Zlatan var som en man bland pojkar”. Det var svårt att hitta någon engelsk fotbollskommentator som kunde kritisera Zlatan och Milan efter matchen. Milan vann med 4-0 hemma mot Arsenal och Zlatan gjorde ett mål på straff och låg bakom de två första målen.

Arsenal behandlas däremot inte nådigt. Efter storförlusten (med de svårigheter det betyder att ta igen försprånget) mer eller mindre hånas hånas laget mot Milan. Lagets stortjärnor kallas för patetiska och förutsägbara.

Zlatan Ibrahimovic hyllas för hans sätt att genomföra matchen på San Siro och många utser honom till matchens lirare. Daily Mails krönikör Matt Barlow ägnar sin krönika åt hur Zlatan snurrade upp Arsenals försvar. ”Ibrahimovic gav sina kritiker en örfil”, skriver Barlow.

ITV:s expert, Roy Keane, tycker att Zlatan var som en man bland pojkar. The Guardians Richard Williams i The Guardian minns hur Arsenals tränare Arsene Wenger en gång mötte en ung Zlatan som åkte över till London från Sverige men som inte ville uppfylla fransmannens önskan att få provspela. Istället blev det Ajax. Några år senare gjorde han två mål för Barcelona mot Arsenal på Emirates Stadium och nu kom onsdagskvällens utskåpning.

”Aldrig mer kommer Englands kritiker tillåtas att ifrågasätta Ibrahimovics förmåga att prestera i viktiga matcher”, skriver The Guardians Richard Williams. Martin Lipton på Daily Mirror, som tidigare kallat Zlatan för en nolla skriver på Twitter:

”Till alla mina svenska vänner – Zlatan visar vad han går för – odiskutabelt. Utklassar”

Är det inte intressant hur det svänger. Igår skrev Johan Esk i DN om att Zlatan är bäst mot de sämsta lagen i Italienska ligan. Igår visade han emellertid att han kan mot bra motstånd också.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.