CSKA Moskva – Real Madrid

Pontus Wernbloom gjorde mål för CSKA Moskva

Igår möttes de klassiska lagen CSKA Moskva och Real Madrid i åttondelsfinal i Moskva. Mötet är det första av två. Inget talade egentligen för att CSKA skulle få något med sig från den första åttondelsfinalen – varken för eller under matchen. Snarare hade den spanska ligaledaren Real bud på flera mål och ett ännu bättre utgångsläge inför nästa möte hemma på Santiago Bernabeu. Men så blev det inte, CSKA har nu vissa möjligheter i returen men det var på håret.

Christian Ronaldo – inte oväntat – inledde målskyttet i den första halvleken. Efter 29 minuter gjorde han 1-0 till Real Madrid och besvikelsen spred sig på den stora Luzjnikistadion. Sedan fortsatte Madrid att trumma på och det var inte lätt för CSKA att hålla emot. Med sekunder kvar av andra halvlek klev Pontus Wernbloom fram (i debuten dessutom) för CSKA Moskva. ”Det var bara att ”bonka” dit den”, sade han om kvitteringen mot Real Madrid.

Det var scener av total lycka när landslagsmittfältaren tryckte in 1–1-bollen för den gamla sovjetiska arméklubben i Champions league. Klockan började närma sig 94 minuter. Endast några få sekunder återstod av tilläggstiden och inget talade för att mäktiga Real Madrid skulle släppa den seger som Cristiano Ronaldo såg ut att ha ordnat. Då fick Moskva-laget en frispark och hela laget satsade framåt. Mest framåt, skulle det visa sig var Wernbloom, i sin första tävlingsmatch för klubben sedan övergången från AZ Alkmaar under transferperioden i januari.

Med en sträckt högervrist på halvvolley tryckte han in bollen utan minsta tvekan och Moskva hade kvitterat och skapat lite hopp inför returen i Madrid. Publiken på Luzjnikistadion blev som galen.

– 1–1 är inget drömresultat att åka med till Madrid. Som matchen utvecklade sig är det tveksamt om vi förtjänade oavgjort. Vi skapade inte så mycket, så vi får nog vara nöjda. De har världsspelare på varje position, sade svensken som sedan barnsben är Real-supporter.

Målet var nog det viktigaste men faktum är att svenskens debut var mer än så. Han gick direkt in i startelvan och spelade bra – och hårt – precis som vanligt. Han visade direkt sin kompromisslöshet. Inhopparen Gonzalo Higuain (ersatte skadade Karim Benzema) hade varit på planen i några minuter när han fick Wernbloom över sig efter en stenhård satsning. Senare fick svensken en varning när han rev ned Mesut Özil.

Wernbloom gör ont att möta och har är förstås uttagen till Kroatien-matchen den 29 februari. Intressant från uttagningen i övrigt är att John Guidetti är med. För en gångs skull kan en träningsmatch bli riktigt intressant att titta på då flera svenskar verkar ha toppat formen.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.