Stig Björne om Premier League

Arsenal vände matchen

Mittenlaget Norwich bjöd på hårt motstånd för Manchester United som var på väg att tappa i jakten på serieledningen. Men det var tills veteranen och jubilaren Ryan Giggs klev in i handlingen (han spelade sin 900:e match).

Då tog jubilaren saken i egna händer och avgjorde ligamatchen mot Norwich. På stopptid dök han upp vid bortre stolpen och stötte in 2–1.

Paul Scholes gav United ledningen i den sjunde minuten och det kändes som att United skulle vinna. Men Norwich kvitterade fem minuter innan slutet genom Grant Holt och Norwich kunde jubla i en stor hög på planen. Men lyckan blev kortvarig. På förlängningstid slog Unitedspelaren Ashley Young ett inlägg från vänster och vid bortre stolpen dök veteranen Ryan Giggs upp och stötte in avgörande 2–1.Segern var viktig för Manchester United då man fortsatt hänger på bakom Machesterkollegan City, endast två poäng efter med många omgångar kvar.

Derby i London

Omvända världen gäller för Londonlagen när det är Tottenham och inte Chelsea eller Arsenal som ligger närmast toppen i ligan. Mycket tydde på en säker och viktig seger för Tottenham mot Arsenal igår, man ledde med 2–0. Då hände något som man inte ser ofta i Premier League, Arsenal gjorde fem mål på 28 minuter.

Gårdagens match påminner lite om förra säsongens Londonderby mellan Arsenal och Tottenham på Emirates Stadium som blev dramatiskt. Skillnaden är att då ledde Arsenal med 2–0 och i den andra halvleken vaknade Tottenham och vände till 3–2-seger.

Ligatrean Tottenham kopplade greppet direkt när Louis Saha gjorde 1–0 redan efter några minuter. När den förre Arsenalspelaren Emmanuel Adebayor sedan gjorde 2–0 var uppförsbacken brant för hemmalaget. Men på en knapp halvtimme skulle allt ändras. I den 40:e minuten reducerade Bacary Sagna och tre minuter senare kvitterade Robin van Persie. Och publiken hann knappt göra sig redo för andra halvlek innan vändningen fullbordades.

Arsenals Tomas Rosicky som inte har gjort mål sedan januari 2010 hittade rätt i straffområdet och gjorde 3-2 till Arsenal. Därefter gjorde Theo Walcott två mål inom loppet av tre minuter. I den 65:e minuten slog han in 4–2 och i den 68:e gjorde han 5–2. Och då var matchen i stort sett över.

Drygt tio minuter senare fick han stående ovationer när han byttes ut.

Theo Walcott var nöjd efteråt.

– Det kändes nästan overkligt när jag såg resultatet. Men vi tog vara på våra möjligheter och vi ville inte att den första halvleken skulle ta slut. Vår form i Premier League börjar bli bättre nu, säger han.

– Om man jobbar hårt kan det ge resultat och det var det som hände mig i dag.

Segern gör att Arsenal nu går upp på samma poäng som Chelsea i kampen om en Champions League-plats nästa säsong. För Tottenhams del var derbyförlusten blytung – laget är nu hela åtta poäng bakom tvåan Manchester United. Man kan dock trösta sig med att man fortfarande ligger före de andra Londonlagen och på en plats till Champions League. Frågan är om någon kan rubba City i år? Knappast Tottenham men kanske United.

PREMIER LEAGUE 26/2
Norwich-Manchester U 1-2 (0–1)
0–1 Paul Scholes (7), 1–1 Grant Holt (83), 1–2 Ryan Giggs (90).
Publik: 26 811.
Arsenal-Tottenham 5-2 (2–2)
0–1 Louis Saha (4), 0–2 Emmanuel Adebayor (34 str), 1–2 Bacary Sagna (40), 2–2 Robin van Persie (43), 3–2 Tomas Rosicky (51), 4–2 Theo Walcott (65), 5–2 Walcott (68).
Utv, Tottenham: Scott Parker (87).
Publik: 60 106.