EM-motståndarna

Frankrike vann mot Tyskland

Sveriges motståndare i EM spelade alla igår. Oleg Blochins Ukraina vann borta mot Israel med 3-2 vilket var den femte raka segermatchen för Ukraina. Motståndet var väl inte att jämföra med Kroatien men ändå.

England spelade hemma mot Holland i en mycket underhållande match. Holland ledde länge med 2-0 innan England kom igen precis i sluttampen och både reducerade och kvitterade. Fast då gjorde Holland mål igen. Bataljen slutade 3-2 till Holland.

Och så var det match i Tyskland. Hört talas om Yann M´Vila, Mathieu Debuchy eller Yohan Cabaye? Frankrike vann med 2–1 mot Tyskland vilket ger eko i Europa. Laget förenar fart, finess och fränhet.

Tyskland i gröna tröjor på gröna Weser-stadion stötte på patrull. Bollsäkra gäster gjorde livet svårt för ”Die Nationalmannschaft”. Inte bara när högerbacken Mathieu Debuchy från Lille överrumplade Dennis Aogo och serverade Oliver Giroud för dennes första landslagsmål.

Laurent Blancs lag visade att man både kan spela boll och kämpa hårt för varandra. Kollektiv ”Les Bleus” radade upp målchanser genom blixtrande omställningar. Inhopparen Jeremy Menez (PSG) rev upp stora hål med sina rusher och Florent Malouda ökade på till 2–0. Louis Saha hade 3–0 inne, men vinkades av för offside. Reduceringen (Cacau) kom på övertid. Då hade utvisslade tyskar sparkat ner motståndarna. Sverige är förvarnat inför EM, Frankrike blir ett lag att räkna med.

Positiva inslag för Frankrike var Hugo Lloris, målvakt. Täckte Miroslav Kloses volley från nära håll. Följde upp med att skära av vinkeln för Badstuber.

Yohan Cabaye, försvarare. 26-åringen skyddar sin linje på otroligt bra sätt. Mittfältaren som spelar i Newcastle har redan frälst publiken på St James Park i Newcastle. I går fick han säkert Laurent Blanc att tänka på Didier Deschamps grovjobb i landslaget på 98-talet. Yann M´Vila, 21-årig hårding, kompletterar som bollvinnare.

Joachim Löw hade inte så mycket att glädjas åt. Tysklands målvakt (Werder Bremen) Tim Wiese spred osäkerhet i målgården. Mittbacken Mats Hummels var bäst. Özil överarbetade. Marco Reus och André Schürrle inte med i matchen. Toni Kroos lär ryka när Bastian Schweinsteiger är hel.

Tyskland har dock många spelare att ställa upp med som inte var med igår. Bortsett från Schweinsteiger saknades Lukas Podolski, Mario Götze, och Pihlipp Lahm. Så det finns en del att sätta in när det kniper.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.