Bilsalongen i Genève – Koenigsegg Agera R har blivit lättare, snabbare och starkare

Koenigsegg, Stig BjörneKoenigsegg finns på plats på Bilsalongen i Genève för att visa upp en ansiktslyft version av Agera R. Mer kraft och nya kolfiberfälgar är de största nyheterna, skriver Automotorsport.se. Fälgarna är uppdaterade, numera är ihåliga och tillverkas i ett massivt stycke kolfiber. De egentillverkade lättviktsfälgarna sparar hela 20 kg ofjädrad vikt jämfört med vanliga aluminiumfälgar.

För att minska friktionen i motorn har Koenigsegg nanobehandlade cylinderfoder. Varvtalsstoppet ökats från 7.250 till 7.500 rpm vilket höjer effekten med 20HK till 960 HK. Etanol i tanken höjer effekten från 1.115 till 1.140 hästar.

Agera R har fjädringssystemet Triplex och antisladdsystemet KES som standardutrustning. Bakre delen av avgassystemet har nya ”winglets” på sidorna som ger 20 kilo mer downforce vid 250 km/h.

www.koenigsegg.com

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.