Serie A och Premier League

Stig Björne, Premier LeagueSerie A

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka och det med besked. Efter en strålande match mot Arsenal i Champions league följde han upp det med en superinsats i Sveriges match mot Kroatien och sedan hattrick mot Palermo. Är det avstängningen eller något annat som fått Zlatan att visa en sådan form?

Striden om titeln i Serie A är åter en öppen historia. Milan leder nu Serie A tack vare 4–0-segern bort mot Palermo. Man har tre poäng att gå på mot Juventus som har en match mindre spelad. Juventus fick sent på lördagskvällen nöja sig med 1–1 hemma mot Chievo – vilket gjorde att man nu – om man vinner nästa match – har lika många poäng som Milan.

Juventus tränare Antonio Conte dolde inte sin besvikelse efter matchen.

– Jag är ledsen eftersom vårt spel kunde och borde ha räckt till seger, sade Conte till Gazzetta dello Sport. Det var Chievos back Boukary Dramé som kvitterade i 75:e minuten.

Lördagens förgrundsgestalt i italiensk fotboll var förstås Zlatan Ibrahimovic som för andra gången i Serie A blev tremålsskytt. Första gången det hände var i Juventuströjan i april 2005, i 5–2-segern mot Lecce. Men borta mot Palermo fixade han det på 14 minuter i första halvlek i Palermo: 1–0 efter 21 minuter, 2–0 efter 31 minuter och 3–0 i den 35:e minuten, snyggt uppskruvat i krysset. Det var det snabbaste hattricket i Serie A sedan 2008 då Romas Francesco Totti fixade det på 28 minuter.

– Jag mår bra, hela laget bra. Att vinna här är viktigt eftersom jag tror att det är en av de avgörande matcherna för mästerskapet, sade Zlatan till Gazzettan.

Gazzetta dello Sport beskriver hur en bestämd och arg Zlatan Ibrahimovic, som återvände efter sin tre matcher långa ligaavstängning, ledde AC Milan under en triumferande kväll. Hattricket var ”magnifikt”. 3–0-målet var ”formidabelt prickskytte” från en ”enorm Ibra”. I Corriere dello Sport hyllas också precisionen i Zlatans agerande. ”Ibra show! Till skillnad från sina kamrater var Ibra exakt som en prickskytt”, skriver Valerio Minutiello.

Zlatan till till media att; – Jag känner mig stark och det är kul att spela. Det är inte varje dag man gör så många mål.

– Nu ska jag få alla att signera bollen, sedan ska jag använda den när jag spelar med mina barn.

På tisdag är det retur för Milan mot Arsenal. Milan har hela 4-0 att gå på men ibland sker det galna vändningar i Champions League. Men nog ska det mycket till om Arsenal ska vända det resultatet. Milan kanske rent av vinner?

Premier League

Liverpool har det tufft i Premier League. I lördags förlorade man med 2-1 hemma mot Arsenal. Det gör att Liverpool är tio poäng efter Londonlaget som just nu har den fjärde och sista CL-platsen i den engelska fotbollsligan. Holländaren Dirk Kuyt missade en straff för hemmalaget som tog ledningen på Laurent Koscielnys självmål. Robin van Persie målade dubbelt för Arsenal, det sista målet kom på två minuters tilläggstid. Det skiljer inte så många poäng ned till West Bromwich för Liverpool som tränas av Liverpools tidigare tränare denna säsong – Roy Hodgson. Han fick som bekant sparken för att det inte gick tillräckligt bra för Liverpool.

Det går inte så bra (eller rättare sagt det går inte tillräckligt bra) för Chelsea och tränaren André Villas-Boas. Klubben och tränaren har nu bestämt att man ska gå skilda vägar. Det var på söndagen Chelsea meddelade på sin hemsida att portugisen lämnar sitt jobb omedelbart. Chelsea har spelat ganska dåligt under våren och är inte mindre än 20 poäng efter ledande Manchester City i tabellen och föll med 1–3 mot Napoli i den första åttondelsfinalen i Champions league.

Just ovannämnda West Bromwich Albions vann mot Chelsea med 1-0 i lördagens match. Detta blev droppen för Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj.

”Tyvärr har lagets resultat och insatser inte varit tillräckligt bra och visade heller inga tecken på förbättring under en nyckelperiod av säsongen”, meddelade klubben på sin hemsida.

Den som får den otacksamma uppgiften att ta över är andretränaren Roberto Di Matteo. Det är otacksamt att vara tränare i topplagen – dock säkert bra betalt.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.