Vad hände med United?

Tungt för United

Det hände en liten sensation Europe League (som i och för sig inte så många följer i skuggan av Champions League). Spanska (eller baskiska om man så vill) Athletico Bilbao vann bort mot Manchester United. Bilbao ligger för övrigt 30 poäng efter Real Madrid som leder spanska ligan.

Athletico Bilbao stod för en jätteknall när de stundtals spelade ut Manchester United på Old Trafford och vann med 3-2. Athletic Bilbao är ett ovanligt lag i dagens fotbollsvärld då den spanska klubben innehåller i stort sett bara baskiska spelare och präglas av stolthet över det ursprunget.

Inför matchen mot Manchester United protesterade till exempel gästerna över att de kallades ”Bilbao” och inte Athletic Club i Manchester Uniteds officiella information. Sedan gick den i sammanhanget lilla klubben ut och spelade ut United inför bland annat omkring 8000 fanatiska bortasupportrar.

Fernando Llorente, den spanske landslagsanfallaren, anförde gästerna och tog tag i taktikpinnen från start men fick ett tungt slag i magen när Wayne Rooney slog in en retur till 1-0 för United efter 22 minuter. Men Athletic Club kom tillbaka. Llorente kvitterade precis innan halvtid efter en rejäl fintning av flera Unitedspelare. Spanjoren höll bort två försvarare, spelade ut bollen på kanten och gick sedan in i straffområdet och fick in utjämningen.

I mitten av andra halvlek ökade Oscar de Marcos på till 2-1 och med bara en minut kvar av ordinarie tid låg 22-åringen även bakom 3-1. de Marcos skott räddade av David de Gea men när Rafael stod passiv på returen hann Iker Muniain fram och slog in 3-1 i nättaket.

Det såg svårt ut för United men man är ju kända för att kunna resa sig ur underläge. Som vanligt (kan man nästan säga) fick man en straff efter en hands från en Bilbaospelare. Wayne Rooney slog in straffen på tilläggstid och det stor 2-3 och klubben undvek därmed den största förlusten någonsin hemma i Europa-spelet (tio nederlag tidigare, alla uddamålsförluster).

Det var ju åttondelsfinal och dessa spelas ju både borta och hemma. Så utgångsläget inför returen i Bilbal är rätt tungt för United. Seger och tre bortamål hem till Bilbao för det erkänt svårspelade laget hemma på Estadio San Mamés. Tack och lov för United att målvakten var så bra annars hade förlustsiffrorna varit större. United fixar detta i slutänden eller ska man åka ur både Champions League och Europe League? Det vore en smärre sensation.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.