Skidskytte

Gick dåligt igår

Det gick inte så bra för herrarna i det svenska skidskyttelandslaget. Fullständigt utpumpad, både fysiskt och mentalt, föll den svenske startåkaren Ted Armgren ihop i målområdet efter att ha kommit in som 28:e och näst siste man fyra minuter efter ledaren. Han fick hjälp att ta av sig skidorna och leddes ur fållan av tävlingsansvariga.

– Jag var helt borta. Yr, ont i huvudet och öm i hela kroppen, förklarade Ted sedan han återhämtat sig i några minuter. Ted Armgren (Vilhelminaåkare) har inte varit startman i ett större mästerskap tidigare. En VM-debut inför nära 30 000 åskådare betydde naturligtvis en kraftig anspänning.

– Det var något extra som man aldrig varit med om. Men det är ju en del av det hela så jag ska inte skylla på det heller. Under första varvet hängde han med långt fram i klungan – men det var på skjutvallen problemen började.

Skyttet var rejält dåligt. Åtta skott gav endast tre träffar – och två straffrundor. Och den stående skjutningen gick inte mycket bättre. Trots extraskotten fanns en prick kvar – och en ny straffrunda. Det blev alltså tre straffrundor. Hoppet om någon tätplats försvann således direkt. De övriga lagmedlemmarna Björn Ferry, Carl Johan Bergman och Fredrik Lindström körde upp laget till en 16:e plats och slutade nästa fem minuter bakom Norge som vann. De svenska åkarna såg sina lopp som en förberedelse till söndagens masstart givet att det var omöjligt att nå tätpositionerna. Alla led med den svenske startmannen.

– Tråkigt att det händer. Men de här är som en straffsparksläggning i en VM-final. Det kunde ha hänt vem som helst av oss. Många som inte förstår hur svårt det är kommer säkert att vara upprörda men för oss i laget är det lugnt. Fyra eller sist är skit samma. Vi satsade på medalj och får väl fira ändå med ett glas vin, sade Björn Ferry. Bergman var den ende i svensklaget som sköt rent och formen från VM-inledningen verkar hålla i sig.

På söndag så är det dags för nästa lopp för skidskyttelaget med masstarten över 20 kilometer.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.