SM-slutspelet i hockey

AIK utjämnade

Två raka för Skellefteå

Modo har det tufft i slutspelet i ishockey. Skellefteå AIK imponerade stort när man slog Modo med 4-0 i den andra SM-kvartsfinalen borta i Örnsköldsvik. Det var andra raka segern för Skellefteå mot Modo.

I matchen i Skellefteå spelade Modo bra. Men hemma kom man inte alls ut med samma fart och fysik som i den inledande matchen. Modo hängde inte alls med när Skellefteå tog initiativet med en rapp skridskoåkning och ett passningsspel där Skellefteåspelarna ökade farten i spelet.

Skellefteås kanadensare Bud Holloway inledde målskyttet även i den här kvartsfinalen och visade sin styrka när han först prickade ribban bakom Mikael Tellqvist i Modomålet. När han så småningom fick tillbaka pucken tvekade han inte att trycka iväg ett skott mot Modokassen igen – ur minimal vinkel smet pucken i mål bakom Tellqvist. Modo får vara nöjda med att underläget stannade med ett mål i första perioden, men Skellefteå fick utdelning retroaktivt. Trots att bortalagets övertag mattades av i andra perioden så ökade Christian Söderström på till 2-0 i power-play innan Bud Holloway släckte hemmapublikens förhoppningar med ett rappt skott fint framspelad av fransmannen Pierre-Edouard Bellemare.

Ö-vikslaget jagade intensivt för att reducera i sista perioden, men lyckades aldrig få göra mål på Skellefteå.

AIK utjämnade

AIK utjämnade kvartsfinalen mot serievinnaren Luleå till 1–1 i matcher efter en fysisk uppvisning som gav tre mål i andra perioden, 4–2 (0–1, 3–0, 1–1). Två självmål av Luleå och ett tufft och smart spel av AIK gav segern till Stockholmslaget.

– Vi hade sagt att vi skulle spela fysiskt och försöka sätta press på dem. Vi ville lite mer i dag och det lönade sig, sade Daniel Bång som menade att AIK tidigare fokuserat väl mycket på Luleå.

– Det kan ha varit så. Luleå är ett riktigt bra lag men vi måste hålla i vårt spel och göra det vi är bra på, sade AIK-forwarden.

Har ni hittat nyckeln nu?

– Det vet jag inte.

Daniel Bång var en av få AIK:are som kom undan med godkänt efter första perioden och en av dem publiken hyllade mest när den ställde sig upp och hyllade AIK i slutet av mittenperioden. I slutet av andra perioden, med endast tio sekunder kvar, skickade Luleås  forward Chris Abbott in AIK:s Rastislav Pavlikovsky i sargen bakom Viktor Fasth. Det tycktes som att Pavlikovsky inte var beredd på tacklingen. Slovaken blev liggande på isen i fem minuter. Sjukvårdare kom in på isen och förde ut honom på bår för vidare transport till sjukhus, där röntgen väntade.

Efter matchen kom lugnande rapporter från AIK-lägret.

– Han mådde rätt bra men hade ont i nacken så vi måste kolla upp det, sade läkaren Björn Waldebäck.

Bästa kedjan i AIK var Bång, Sandberg och Patric Blomdahl men hemmalaget hade till att börja med svårt att komma till framför Luleås David Rautio som tagit över målvaktsuppdraget. AIK hade en bättre känsla med domarna på Hovet (Wolmer Edqvist och Mikael Nord) än i Luleå i lördags. När Johannes Salmonsson slog en kullerbytta över Johan Fransson fram till Luleås andra utvisning kvitterade hemmalaget. Sandbergs försök att hitta Bång styrdes in till 1–1 via Luleåbacken Niclas Wallin. Ledningsmålet, 2–1, var ett tvillingsamarbete där Victor hittade slutspelets målkung Oscar Ahlström (tre mål, lika många som Bud Holloway, Skellefteå) vid bortre stolpen.

Victor Ahlström hade en framspelning kvar – säsongens passning på Hovet. Från Gretzkyläge bakom målburen lobbade han fram pucken till 3–1-skytten Daniel Rudslätt. Matchen slutade 4-2 till AIK.

Får se om AIK kan komma igen och göra som man gjorde förra året när man lyckades gå vidare från första omgången.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.