Slutspelet i Hockey

Färjestad har kopplat ett rejält grepp om kvartsfinalserien mot HV71.

slutspelet elitserien hockeySå har då Färjestad tagit ett rejält grepp efter andra matchen i semifinalspelet. Färjestad vann med 3-1 mot HV71. Färjestads Per Åslund blev matchhjälte i 3–1-segern som gör att Färjestad nu har 2–0 i matcher inför matchen i Jönköping imorgon.

Det var HV71 som valde Färjestad som motståndare och Färjestad målade då upp sig själva som underdogs i matchserien. Ett smart drag vad det verkar – lättare att slå ur underläge. Färjestad har nu kopplat ett rejält grepp om kvartsfinalserien även om tisdagens drabbning i Karlstad blev betydligt jämnare än matchen i söndags.

I inledningen av matchen körde Färestad på i ett våldsamt tempo där man direkt tog tag i styrningen även med det skulle dröja innan det ledde fram till ett mål. Jonas Brodin direksköt in 1–0 – sitt första mål för säsongen. Gästerna kom in i matchen på allvar igen under ett power play i inledningen av den andra perioden. HV:s David Petrasek sköt från blå linjen och pucken styrdes snyggt in på volley av Jukka Voutilainen bakom en chanslös Färjestadsmålvakt.

I mitten av tredje perioden lyckades Mikael Johansson öppna upp hela HV71-försvaret med en drömpassning till Per Åslund, som bara behövde sätta dit klubban för att göra sitt andra slutspelsmål. HV71 chansade och tog ut målvakten – då avgjorde Christian Berglund matchen. 3-1-till Färjestad och 2-0 i matcher.

Frölunda-Brynäs

I den senaste kvartsfinalen rasade Frölundas tränare Kenta Johansson mot domaren Morgan Johanssons domarinsats. Johansson petades inför matchen och byttes ut mot Ulf Rönnmark. Men i mötet i Scandinavium tog Brynäs Daniel Widing delvis domaren i försvar efter Frölundas 2-1-mål i powerplay.

– Det är ganska snällt i dag, det var värre förra matchen men det är väl så Frölunda vill ha det kanske, säger Widing till Canal Plus. Brynäs öppnade liksom på hemmaplan målskyttet. Jesper Ollas styrde in 0-1 efter sex minuter av den första perioden efter assist av Andreas Dackell och Johan Larsson.

Brynässpelaren, som var den som gjorde det ifrågasatte målet senast då domaren Morgan Johansson gjorde bort sig då han dömde en felaktig avvaktande utvisning på Pierre Johnsson precis innan målet, säger att tisdagens möte gick betydligt lugnare till.

Frölunda kvitterade tio minuter senare genom Fredrik Eriksson och kunde sedan avgöra kvartsfinalmatchen i den andra perioden då Mathis Olimb som gjorde 2-1 i powerplay.

– Det var en jämn match. Det kommer det nog att bli hela vägen. För att kunna gå vidare så måste vi vinna en match i Gävle också. Jag hoppas det blir på torsdag, säger Frölundas Mathis Olimb till TT.

Brynäs assisterande tränare Jan Larsson säger följande om matchen: – Vi startade den andra perioden bra. Vi spelade klart upp oss från den första perioden. Mot slutet av andra perioden tappade vi lite grann och det blir klart svårare.

Frölunda-Brynäs 2-1 (1–1, 1–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (6.06) Jesper Ollas (Andreas Dackell, Johan Larsson), 1–1 (15.42) Fredrik Eriksson (Mikael Johansson).
Andra perioden: 2–1 (14.46) Mathis Olimb (Fredrik Pettersson, Mika Pyörälä) spel fem mot fyra.
Skott: 33–20 (18–5, 8–3, 7–12).
Utv, Frölunda: 5×2. Brynäs: 5×2.
Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.
Publik: 10 264.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.