Champions League

CSKA Moskva förlorade

Bara Chelsea kvar från Premier League

Så har då Chelsea som enda lag från Premier League tagit sig vidare i Champions League. Man har tagit sig från åttondelsfinalen till kvartsfinalen. De två matcherna – en i Napoli och en i London – var resultatmässigt jämna. Och gårdagens match var mycket spännande och den gick till förlängning. Chelseas Branislav Ivanovic gjorde 4-1 i förlängningen mot italienska Napoli. – En magisk kväll för Chelsea, säger experten Glenn Strömberg i Viasat Fotboll. Laget som har det lite tyngre i Premier League jämför med målsättningarna – tränaren fick gå för någon vecka sedan.

Chelsea var piskade att vinna men inledde svagt. Busvisslingarna ven bland läktarna på Stamford Bridge när det såg ut som att Londonlaget återigen skulle ha svårt att producera. Då slog den gamle hjälten Didier Drogba till. Ivorianen satte 1-0 efter 20 spelade minuter och väckte hoppet hos Chelsea-publiken. Nästa mål stod en annan gammal Chelsea-hjälte för. Mittbacksveteranen John Terry kom upp högst på en hörna i början på andra halvlek och nickade in bollen 2-0. Med 3-1 från första mötet var Napoli tvungna att göra mål för att ta sig vidare. Efter en misslyckad rensning av Terry kunde Gökhan Inler i Napoli sätta reduceringen som innebar att Serie A-laget hade ena foten i kvartsfinalen. Då var det dags för den tredje Chelsea-veteranen att kliva fram. 33-årige Frank Lampard fick ta straffen som orsakats Napoli-hands i straffområdet – och gjorde inga misstag. 3-1 stod det på resultattavlan – samma resultat som gällde när slutsignalen blåstes nere i Neapel när klubbarna möttes senast.

Det var en nervös förlängning. Fernando Torres – som bänkades från start – hade flera bra chanser att avgöra matchen. Det var dock istället Branislav Ivanovic som fick bli stor Chelsea-hjälte. Serben var i andra änden av ett snyggt passningsspel av Ramires och Drogba och avslutade säkert upp i nättaket. 5-4 och då var det klart att Chelsea avancerade till kvartsfinal. – Det var en magisk afton för Chelsea. Atmosfären fanns här inne, känslan att laget skulle bjuda på något extra. Och det var deras rutin som dödade den här matchen. Att vända 1-3 är starkt, säger experten Glenn Strömberg till Viasat Fotboll.

Chelsea-Napoli 4-1 e förl, 3–1 (1–0) vid full tid
1–0 Didier Drogba (28), 2–0 John Terry (47), 2–1 Gökhan Inler (55), 3–1 Frank Lampard (75 str), 4–1 Branislav Ivanovic (105).
Varnigar, Chelsea: Frank Lampard, Ashley Cole. Napoli: Paolo Cannavaro, Andrea Dossena, Gökhan Inler.
Domare: Felix Brych, Tyskland.
Publik: 37 784.
Chelsea (4–5–1): Petr Cech – Branislav Ivanovic, David Luiz, John Terry (Jose Bosingwa 98), Ashley Cole – Ramires, Michael Essien, Juan Mata (Florent Malouda 95), Frank Lampard, Daniel Sturridge (Fernando Torres 63) – Didier Drogba.
Napoli (3–4–3): Morgan De Sanctis – Hugo Campagnaro, Paolo Cannavaro, Salvatore Aronica – Christian Maggio (Andrea Dossena 37), Walter Gargano, Gökhan Inler, Juan Zuniga – Marek Hamsik, Edinson Cavani, Ezequiel Lavezzi.
Chelsea vidare med sammanlagt 5–4.

CSKA Moskva åkte ut

Det var andra matchen för Pontus Wernbloom med sitt CSKA Moskva i Champions League när man mötte Real Madrid borta. Wernbloom som satte 1-1-målet i slutet av mötet i Moskva hade sett till att CSKA Moskva fortfarande hade hopp om en kvartsfinal. Det var dock Real Madrid med Ronaldo i spetsen som såg till att Champions League-äventyret tog slut för CSKA redan i åttondelsfinalen. CSKAs hopp fick sin första rejäla törn när vane målskytten Gonzalo Higuain satte 1-0 till hemmalaget Real Madrid. I början av andra halvleken gjorde sig målvakten Sergei Tjeptjugov till huvudrollsfigur i dramat – på ett dåligt sätt. Ryssen blev totallurad av vad som såg ut att vara ett ganska harmlöst skott från Cristiano Ronaldo.

Karim Benzema utökade till 3-0 – och Wernbloom och gänget kunde börja ställa in sig på resan tillbaka till Ryssland. Tosic reducerade snyggt till 3-1, men Real var aldrig speciellt skakade och höll ut utan större problem. Sedan fastställde Ronaldo slutresultatet 4-1. Med 5-2 totalt gick så Real Madrid gick vidare till kvarten.

Real Madrid-CSKA Moskva 4-1 (1–0)
1–0 Gonzalo Higuain (26), 2–0 Cristiano Ronaldo (55), 3–0 Karim Benzema (70), 3–1 Zoran Tosic (77), 4–1 Cristiano Ronaldo (90).
Varnigar, Real Madrid: Xabi Alonso. CSKA Moskva: Sergej Tjeptjugov, Vasili Berezutskij, Ahmed Musa, Pavel Mamajev.
Domare: Stephane Lannoy, Frankrike.
Publik: 70 000.
Real Madrid (4–5–1): Iker Casillas – Alvaro Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Mesut Özil (Lassana Diarra 88), Sami Khedira, Kaka (Esteban Granero 76), Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo – Gonzalo Higuain (Karim Benzema 69).
CSKA Moskva (4–4–2): Sergej Tjeptjugov – Alexej Berezutskij, Vasili Berezutskij, Sergej Ignasjevitj, Georgij Sjtjennikov – Ahmed Musa (Sekou Oliseh 60), Pontus Wernbloom, Jevgenij Aldonin (Pavel Mamajev 46), Zoran Tosic (Tomas Necid 81) – Alan Dzagojev, Seydou Doumbia.
Lagen som är klara för kvartsfinal i Champions league:
• Bayern München.
• Real Madrid.
• Chelsea.
• Barcelona.
• Milan.
• Benfica.
• Apoel Nicosia.
• Marseille.
Kvartsfinalerna spelas 27/28 mars med returer 3/4 april. Nu på fredag lottas kvarts- och semifinalspelet.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.