SM-slutspelet i Ishockey

Så gjorde då AIK precis som förra året – slog ut ett topplag i första rundan. Denna gång var det Luleå – som tog seriesegern i Elitserien – som fick respass. Det var Luleå i egenskap av seriesegrare som valde AIK som motståndare, ett val man troligtvis ångrar idag.

slutspelet elitserien hockeyDet tog AIK fem matcher att vinna fyra (för övrigt fyra raka). Gårdagens match slutade 3–0 (0–0, 1–0, 2–0), vilket var ganska överlägsna siffror. Den femte kvartsfinalen mot Luleå blev mer eller mindre en formalitet – i alla fall efter 1–0-målet. AIK var det klart vassare laget. Patric Blomdahl skickade upp nästa puck i krysset bakom David Rautio och Christian Sandberg slog in 3–0 i öppen bur.

Bakåt spelade målvakten Viktor Fasth hur säkert som helst.

Luleås lagkapten Niclas Wallin sade till TV4 – Det känns jäkligt surt men AIK gör allt bättre än vi. De spelade slutspelshockey och vann varje duell. I förra matchen körde de över oss i varenda byte. I dag gav vi oss själva chansen men AIK vinner återigen rättvist.

AIK är precis som i fjol första lag till SM-semifinal i ishockey. Då orkade inte AIK följa upp skrällen mot HV71. Är årets upplaga bättre rustad för en andra omgång?

– Om vi kan fortsätta som mot Luleå och ta med oss det spelet tror jag att vi kommer att gå riktigt långt, säger Oscar Ahlström.

Vad talar för det?

– Mycket sitter i huvudet. Förra året trodde vi kanske inte att det skulle gå så bra som det gjorde. I år har vi hela tiden haft slutspel som mål – och att gå långt där. Vi är väl förberedda nu säger Oscar till TT.

Det är ännu inte klart vem AIK får möta. Man får vänta minst två dagar på sin motståndare och spelar första semifinalen på måndag om en vecka, på bortaplan.

Heter slutspelets skyttekung Oscar Ahlström? I och med skottet i krysset till 1–0 i match fem mot Luleå är han uppe i fyra mål. – Jag är lika glad för varje mål vi gör men det är klart att det är skitkul. Hela kedjan (med tvillingbrodern Victor och Daniel Rudslätt) har fungerat. Vi har en spelstil som är rätt likt Luleås. Vi har jobbat hårt hela säsongen och nu har vi skapat mycket lägen, säger han.

Återstår att se vilket lag AIK får möte i semifinal.

 

Skellefteå nära semi

Ett annat topplag från seriespelet i Elitserien ligger bättre till för avancemang. Skellefteå spelar kvartsfinalserien mot Modo som kvalificerade sig till slutspel utan att direkt övertyga.

Modo började söndagens match med att ta ledningen med 1–0 i powerplay efter halva första perioden. Det var Niklas Sundström som satte pucken i nät med en backhand bakom Joacim Eriksson i Skellefteåmålet. Dessförinnan såg Modos Per-Åge Skröder ut att bli matchens förste målskytt, men i stället för Modomål blev det utvisning för gästerna när domarna insåg att laget haft en man för mycket på isen. Modo spelade smart och inte ens med en man mer på isen kunde Skellefteå göra mål. Fram till nu hade Skellefteå gjort mål på nära hälften av sina chanser i numerärt överläge, den här gången hade man sex chanser i numerärt överläge utan att göra mål. Så småningom kvitterade Skellefteå.

Sedan blev det dramatiskt i sista perioden. I ena sekunden ett skott i ribban från Modo-backen Ole Kristian Tollefsen – i anfallet efteråt avgjorde Skellefteås Jimmie Ericsson den femte kvartsfinaluppgörelsen när han prickade in segermålet, 2–1, tre minuter före slutsignalen.  – Segern var grymt viktig. Nu ska vi göra allt för att avgöra det här på tisdag, sade Skellefteås lagkapten.

Så en ny spännande match som slutade med att Skellefteå nu tagit ledningen över Modo med 3–2 i matcher. En seger till så är semifinalplatsen klar. Efter två förlängningssegrar i rad för Modo såg inte heller den här bataljen ut att kunna avgöras under ordinarie speltid. Skellefteås seger satt verkligen långt inne. Än är det inte avgjort, nästa match kan dock avgöra till Skellefteås fördel.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.