Avgörandet närmar sig i hockeyn

Brynäs kunde avgjort

Brynäs IF hockeyDet krävdes vinst av Frölunda för att hålla liv i kvartsfinalserien – man hade kniven mot strupen efter 0–5-förlusten på hemmaplan. Om Brynäs hade vunnit så skulle det ha betytt semifinal för dem. Frölunda hade dock inga planer på att ge upp. Frölunda låg på redan från början och göteborgarna pressade Brynäs redan från start. Och försvarsspelet fungerade mycket bra till skillnad från senast.

Till slut så vann Frölunda borta i Gävle med 2–1. Brynäs leder dock fortsatt matchserien med 3–2. Brynäs har fortsatt slagläge då det är först till fyra som gäller för semifinal.

– Normalt sett är vi trygga i vårt försvarsspel, vi har vunnit många matcher under säsongen tack vare det. Senast gjorde vi en riktigt dålig match och alla var riktigt sugna på revansch, sade Christian Bäckman som tillsammans med backkollegan Henrik Tömmernes matchades med mycket speltid. Henrik Tömmernes gjorde 1-0 till Frölunda med ett välplacerat skott.      – Vi hade pratat om att skjuta högt, det funkade, sade Tömmernes.

Andra målet för Frölunda kom precis i inledningen av den andra perioden, efter 17 sekunder av Mika Pyörälä. Brynäs försvar verkade inte riktigt ha vaknat. Brynäs gick ner på ett färre antal spelare i sista perioden. Gävlelaget lyckades också reducera men fick inte till det rätta trycket på slutet. Detta trots att man tog ut målvakten i slutet och spelade med sex utespelare. På onsdag spelas sen sjätte matchen i dramat inför sisådär 10 000 i publiken.

Brynäs gjorde sammantaget ingen av sina bästa matcher för säsongen, det fattades lite tempo. Mattias Ekholm i Brynäs kommenterade med att – Vi måste bli lite snabbare i tanken till nästa match, slå lite bättre förstapass. Frölunda gjorde det svårt för oss, forecheckade högt och vi agerade lite segt. Får se om det blir någon ändring på det till i morgon.

Jämt mellan Färjestad och HV71

Igår spelades den femte kvartsfinalen i kvartsfinalserien mellan Färjestad och HV71. Matchserien har utvecklat sig till ett riktigt drama. Inför gårdagens match var ställningen 2–2 i matcher och gårdagens match var oviss ända in i tredje perioden innan Färjestad kunde dra ifrån och vinna. En av HV71:s bästa spelare i kvartsfinalserien Jesse Joensuu drog på sig matchstraff och blev därmed syndabock när han slog ut tänderna (eller någon tand) på Sanny Lindström i Färjestad.

Det var kamp mellan Jesse Joensuu och Färjestads Sanny Lindström, båda med en matchvikt närmare 100 kg, som slutade med att Joensuu satte klubban i ansiktet på Lindström. Joensuu fick fem minuters utvisning och matchstraff. Färjestads tränare, Andreas Johansson var inte så glad. – Båda framtänderna satt kvar i tandskyddet. Sanny kände sig groggy och hade flimmer för ögonen.

Då fick Färjestad mycket riktigt spela med en man mer i fem minuter. Då gjorde Hannes Hyvönen 3–2 för Färjestad med ett mäktigt skott från blålinjen. HV71 förlorade en av sina hetaste och bästa spelare under resten av matchen. Det tycktes ta udden av energin i Jönköpingslaget. Det var inte så svårt för Färjestad att hålla undan till matchens slut. HV71 var aldrig nära att komma tillbaka. Reduceringen till 3–5 kom inte förrän ett par sekunder innan slutet av sista perioden.

På onsdag kan alltså Färjestad avgöra hemma i Löfbergs Lila Arena.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.