Semifinalerna närmar sig

Brynäs till semifinal

Brynäs IF hockeySå var då alla kvartsfinaler avgjorda. En sent kommen kvittering under ordinarie matchtid och ett tidigt mål i förlängningen. Så gjorde Brynäs för att komma till semifinal. Jakob Silfverberg blev segerskytt efter fyra minuter och 23 sekunder in på förlängningen då han gjorde 4–3.

– Det är surt att förlora i förlängningen. Det var en studspuck som avgjorde, sade Frölundas assisterande tränare Christian Lechtaler efter matchen. – I kväll studsade det inte vår väg.

Det blev en intensiv förstaperiod där lagen skapade flera bra chanser framför motståndarmålen. Den slutade också jämnt med ett mål för vardera laget.

– Vi kom in bra i matchen och skapade ett par hyfsade lägen och bra tryck på Frölunda. Men sedan fick de ett enkelt mål i stället, sade Brynäs assisterande tränare Jan Larsson.

Det var mycket irriterat mellan spelarna och stämningen var inte den bästa. Flera slagsmål bört ut i mitten av första perioden med utvisningar som följd. Andreas Dackell i Brynäs och Nicklas Lasu i Frölunda fick båda fem minuters utvisning med matchstraff som följd. I den andra perioden blev det lugnare samtidigt som tempot i spelet höjdes. Brynäs var det lag som inledde perioden bäst och Frölunda tvingades slå ifrån sig.

Frölunda gjorde första målet och gick upp i ledning med 1-0. Göteborgarnas förstakedja med Joel Lundqvist, Jari Tolsa och Magnus Kahnberg trollade bort Brynäs försvar drygt tre minuter in i perioden. Magnus Kahnberg blev målskytt. Frölunda ökade sedan på i slutet av andra perioden till till 3–1. Det var Anton Axelsson som blev helt fri med Niklas Svedberg.

21 sekunder in på tredje perioden fick Frölunda en straff och man hade kunnat avgöra matchen. Fredrik Pettersson försökte skjuta men målvakten i Brynäs – Niklas Svedberg räddade enkelt.

Till slut kom Brynäs reducering till 2–3 genom Daniel Widing och man jagade sedan frenetiskt en kvittering. När det var 27 sekunder kvar av perioden kunde Jonathan Granström peta in pucken i mål.

Motståndare för Brynäs blir Färjestad i semifinalen och man har fördelen av att få spela en möjlig sjunde och avgörande match hemma i Gävle.

Färjestad vidare också

Karlstadslaget Färjestad jublar efter att ha slagit ut HV71 från Jönköping i och med att man vann onsdagens kvartsfinal 6 av 7 i SM-slutspelet i ishockey i Löfbergs Lila Arena i Karlstad.

Marcus Paulsson gjorde mål i numerärt överläge i den första perioden och Färjestads storspelande målvakt Cristopher Nihlstorp – det räckte för att Färjestad skulle ta till vara på matchbollen och avancera till SM-semifinal. Färjestad vann över HV71 med 2–0 efter avgörande i tom kasse.

För Färjestad betydde det att man vann sin tredje slutspelsserie (nu med 4–2) på fyra försök mot HV71 sedan det infördes spel i bäst av sju matcher. De två tidigare gångerna (finalen 2009 och semifinal 2006) Färjestad skickat ut HV71 ur slutspelet har det slutat med SM-guld i Karlstad.

I onsdagsmatchen hamnade fokus inte helt oväntat på HV71:s slutspelsgigant Jesse Joensuu efter slagsmålet i Jönköping senast. Publiken buade när han fick pucken och Färjestads-spelarna missade inte en chans till en närkamp med finländaren. Både under spelet och efter avblåsningarna.

”Torpet” kallas alltså Färjestads målvakt Cristopher Nihlstorp som spikade igen och höll sin första nolla i slutspelet. Trots heta känslor lyckades Färjestad hålla sig kalla – även om HV71 bara var en klockren ribbträff av Jason Krog från en sen kvittering. Men målet som Marcus Paulsson styrde in på skott av Hannes Hyvönen i den första perioden skulle visa sig helt matchavgörande. Anders Bastiansen skickade in 2–0-pucken i tom kasse med elva sekunder kvar.

Förra året skickade Färjestad ut Brynäs i kvartsfinalserien nu är det dem man möter i semifinal. Det blir intressanta matchsviter.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.