Champions League kvartsfinaler

Zlatan mot Barcelona

Cyprioterna höll emot länge

Två av Europas största lag ställdes igår mot två uppstickare. Men varken Chelsea eller Real Madrid lyckades övertyga i matchinledningarna när kvartsfinalerna i Champions League drog i gång. Både Benfica och Apoel Nicosia stod emot oväntat bra i sina hemmamatcher.

Cypriotiska laget Apoel Nicosia höll emot i en och en halv halvlek. Sedan fick Real Madrid äntligen utdelning och vann den första kvartsfinalen med 3-0. Chelsea fick samtidigt slita hårt för att vinna mot Benfica med 1-0. Det var i och för sig stor speldominans av Real Madrid mot Apoel, men man lyckades inte göra mål förrän i 74:e minuten. Inhopparen Kaká lyfte in ett inlägg som Karim Benzema nickade i mål. Fram till dess hade cyprioterna inte ens fått iväg något skott på mål värt namnet, utan i stället framgångsrikt försvarat sig mot det spanska storlaget. Man ska komma ihåg att Real Madrid leder La Liga – före Barcelona – vilket säger något om hur bra laget är denna säsong.
Sedan kom 2-0 efter en mycket fin upprullning, där Kaká var sist på bollen, och även 3-0 i slutminuten (Benzema igen) var mycket snygg. Efter 0-3 hemma är det nog inte så mycket som talar för att Apoel Nicosia kommer att vända detta i returen nästa vecka. Vilket lag gör vinner med tre mål på Real Madrids hemmaarena, inte många.

Londonlaget Chelsea var något mer illa ute mot Benfica. Det blev bara ett mål i matchen. Det kom en kvart före slutet, det var en vacker passning från Fernando Torres till Salomon Kalou. Portugisiska Benfica var troligen var det enda av de fyra lagen som spelade kvartsfinal i Champions League på tisdagskvällen som inte hade en enda portugis i startelvan. Laget hade dock en antal bra lägen framför allt i den andra halvleken. Benfica skulle nog ha haft en straff. Chelseas John Terry höll borta ett inlägg med hjälp av både kroppen och armen. Att vända 0-1 borta mot Chelsea för Benfica känns inte helt omöjligt. Chelsea har haft det kämpigt under våren och känns ojämna. Man har halkat efter i Premier league och har inte lyckats övertyga helt i Champions league heller. I en intervju med klubbens egen webb-tv medgav mittfältsstjärnan Frank Lampard att man har vissa problem – inte minst på hemmaplan.
– Matcherna och vår tabellposition ljuger inte – vi är inte lika bra som vi var förut, sade Lampard. – Vi brukade ha en fästning på hemmaplan, men av någon anledning, har vi inte lyckats med det nu. Intressant att de två i särklass bästa lagen i Premier League – Manchester City och United har åkt ur Champions League. Lite upp och nedvända världen.

Barcelona-Milan

Ikväll ställs så Zlatans Milan mot Barcelona. En match i matchen blir mellan den långe Zlatan och den spelskicklige och tuffe argentinske mittfältaren Javier Mascherano som bara mäter 174 centimeter i strumplästen, men har med framgång ambulerat som central försvarare. Med vänsterbackarna Adriano och Abidal ur spel valde tränaren Josep Guardiola senast att skicka ut lagkaptenen Carles Puyol på kanten.

Sedan Josep Guardiola tog över på bänken år 2008 har Barcelona gjort 600 mål vilket ger ett målsnitt på 2,57 i den måloffensiv som allt som oftast leds av Lionel Messi. Mascheranos landsman blev efter sitt hat trick mot Granada FC Barcelonas bäste målskytt genom tiderna (234 mål). 1–0-målet mot Mallorca i helgen (2–0-seger) gjorde att Messi även suddade ut brassen Ronaldos rekord för en ligasäsong (1996/97). Messi har gjort 35 mål i La Primera division – 55 om man räknar in alla tävlingsmatcher.

Med 27 poäng kvar i ligan att spela om för att nå ikapp Real Madrid och CL-allvar inför dörren har Josep Guardiola ännu inte förlängt sitt kontrakt med klubben.
–Det är främst sättet han vunnit titlarna på som skänker honom en sådan respekt bland spelarna. Det är bara hoppas att han vill fortsätta, sade Mascherano.

Milan å sin sida har en del att glädjas åt. Lagets vändning mot Roma som slutade (2–1). Zlatan Ibrahimovic gjorde båda målen bakom gamle klubbkompisen i Ajax, Maarten Stekelenburg. Zlatan har nu gjort 22 mål på 23 matcher i Italisenska ligan. Milan, som aldrig förlorat en kvartsfinal på San Siro i Europacupen eller CL, får dock klara sig utan sin bäste back. Thiago Silva, målskytt mot Barcelona i höstens gruppspel. Han slog upp sin lårskada mot Roma.

Matchen kommer att bli mycket intressant oavsett spel. Sedan Zlatan tid i Barcelona finna alltid en viss spänning är Zlatan möter Guardiolas manskap. Hur kommer matchen sluta då? Ska vi gissa på 2-1 för Barcelona?

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.