Oavgjort för Milan

Milan fotbollSom väntat var det en mycket underhållande match mellan Barcelona och Milan. Det var mållöst men långtifrån tråkigt. Och med Zlatan Ibrahimovic i en av huvudrollerna. – Vi gör det bra. Med lite tur hade vi gjort mål också, sade Zlatan Ibrahimovic till Viasat.

Under de första 20 minuterna hade Milan tre jättebra lägen. Laget kunde också tagit ledningen redan efter någon dryg minuts spel på San Siro. Zlatan Ibrahimovic gjorde ett bra förarbete och nickade ner bollen till brassen Robinho. Han stod bara några meter från mållinjen och hade ett utsökt läge att ge hemmalaget ledningen, men lyckades med något mycket svårare. Träffen var så dålig att bollen flög högt och en bra bit från mål. Där skulle det ha varit 1–0.

Spelet mattades av något efter en intensiv inledning och det blev till stora delar den där matchbilden som fotbollspubliken har vant sig vid när Barcelona spelar. Milan attackerade mer än vad de flesta av Barcelonas andra motståndare har förmåga att göra, men merparten av tiden så var bollen på Milans planhalva – i Barcelonas ägo. Man spelade den mellan sig i ett tålamodsprövande tempo och väntade på lägen att slå in den i straffområdet.

För Barcelona dröjde det dock innan den första stora chansen kom. När den gjorde det blev det mål som dock blev bortdömt för offside. Det var Lionel Messi som på fel sida av backlinjen – säkert en meter – när bollen slogs in till honom framför Milans målbur.
Vid ett annat tillfälle jagade Barcelonaspelarna ikapp svenske domaren Jonas Eriksson och vädjade om straffspark. Milanmålvakten Christian Abbiati träffade visserligen Sanchez ben, men Barcelonaanfallaren gjorde vad han hann för att kunna förstärka fallet. Men varken huvuddomaren eller straffområdesdomaren – som stod någon meter från situationen – tyckte att det var straff. Det blev ett visst efterspel om detta efter matchen när Barcelonas spelare och tränare klagade på bortdömda straffar.
Milans spelidé var tydlig. Hög och aggressiv press på bollhållare när möjligheten fanns på egen planhalva och sedan ställa om snabbt till anfallsspel genom att kontra. Nästa stora målchans kom i den andra änden av spelplanen när Zlatan blev frispelad av Clarence Seedorf (hur länge har inte han varit med egentligen?). Zlatan var helt igenom men efter en närkamp med mittbacken Carles Puyol kom han ur vinkel och sparkade bollen rakt på Barcelonamålvakten.
Därefter fick matchen fick en annan vändning och det var Milan som var det mer spelförande efter pausvilan. Zlatan såg pigg ut och spelade fram några av sina lagkamrater till hyfsade lägen, men inget gav något mål.
Nästa match i kvartsfinalsrundan spelas i nästa vecka på Camp Nou i Barcelona. Barcelona är obesegrade i Champions League hemma den här säsongen vilket ger dem en fördel att gå vidare till semifinal.
Då blir det upp till Zlatan och Milan att visa att man kan göra några mål borta mot Barcelona. Gör man inget på nästa vecka så lär Barcelona gå vidare till semifinal i Champions League. För Zlatans del är det väl på tiden att han får vara med och spela final och vinna Champions League så har kommer i rätt stämning inför EM i sommar.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.