Hockeyns slutspel

Skellefteå förlorade

AIK hockeyAIK avgjorde en intensiv semifinal (fjärde matchen) under de sista fem minuterna av den tredje perioden. Solnalaget gjorde två mål med en man mer på isen – tre totalt i matchen – efter att tidigare i sista perioden ha gjort allt utom mål på storspelande Joacim Eriksson i Skellefteåmålet.

AIK:s Robert Roséns 4–3-mål kom efter en dryg kvart på en powerplay-variant där han tog sig in framför Eriksson och sköt mellan benskydden på Skellefteås målvakt.

Skellefteås backar stötte ganska långt från mål så det var en stor lucka bakom dem för Rosén som åkte in från en position bakom mål.
Robert Rosén var poängkung i elitserien, han gjorde 60 poäng, 21 mål, i grundserien men stod endast på två poäng (två assist) efter åtta slutspelsmatcher så långt. Nu ser det lite bättre ut och han på ett mål och tre assist. AIK har nu satt rejäl press på Skellefteå efter att semifinalseriens nu utjämnats till 2-2.

Sista målet i matchen gjordes av Daniel Rudslätt, ett nytt mål i numerärt överläge som gav 5–3 när det endast var en dryg minut kvar av matchen. AIK såg helt annorlunda ut än när man spelade i fredags borta i Skellefteå. AIK ledde stora delar av matchen. Man hade 2-0 efter bara fem minuter. Sedan hade man också en 3–1-ledning i början av den andra perioden. Skellefteå kom dock igen, i den andra perioden kändes Skellefteå tyngre offensivt och såg ut att pressa AIK. Skellefteåkedjan med Oscar Möller, Pierre-Edouard Bellemare och Bud Holloway var oerhört bra.

I övrigt var det en slutspelsmatch som innehöll det mesta, utvisningar, fysiskt spel, snygga mål och bitvis dramatiskt. AIK vann skotten i tredje perioden med 15–9. Sammanlagd skottstatistik slutade med 35–25 för AIK.

Börjar lukta final för Brynäs

Karlstadslaget lyckades skapa en massiv press mot Brynäs och målvakten Niklas Svedberg i den första perioden. Brynäs krigade i försvarsspelet och lyckades hålla Färjestad på vissa avstånd så man tog sig sällan in i boxen för att skapa bra chanser trots ett överväldigande stort puckinnehav.

Brynäs Joachim Rohdin gjorde första målet i matchen. Målet kom inte förrän i den andra perioden när Färjestad inte lyckades få ut pucken ur egen zon. Kollegan i Brynäs Emil Molin spelade fram och Rohdin gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen. Halva matchen återstod men det kändes nästan som att luften gick ur Färjestad efter Brynäs mål.

Lagkaptenen i Färjestad Rickard Wallin konstaterade: – Efter första målet tappar vi lite vårt spel, vi är inte effektiva den här matchen heller. Detta blev tydligt i den andra perioden när Färjestad fick chansen i spel fem mot tre i över en minut utan att lyckas göra mål på Gävlelaget.

Jörgen Jönsson, Färjestads assisterande tränare kommenterade det med att: – Det går för långsamt, vi skapar inte de öppna skottchanserna utan Brynässpelarna hinner komma i vägen. Vi måste ha ett mycket högre pucktempo.
Färjestad låg på rejält för en kvittering i den tredje perioden. Men då blev Christian Berglund utvisad för hög klubba. När han var på väg in i matchen igen gjorde Brynäs Mads Hansen 2-0 och mer eller mindre avgjorde matchen.
Det som talar för Brynäs är bland annat att de har en grymt bra målvakt i Niklas Svedberg. Han har växt i hela slutspelet. Samtidigt är Färjestads förstemålvakt Cristopher Nihlstorps fysiska status fortfarande osäker efter ögonskadan i den andra semifinalmatchen.
Nu fick Svedberg dessutom hålla nollan.

Brynäs har inte varit i SM-final sedan år 1999. Färjestad däremot har varit i både finaler och vunnit bucklan ett antal gånger. Det kanske är dags för Brynäs och Gävla att få gå till final och möjligen vinna bucklan.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.