Barcelona i semifinal

Barcelona fotbollsklubbTufft för Milan igår. Vår man i Milan, Zlatan Ibrahimovic, var seriöst irriterad på domaren när han intervjuades av Viasat efter förlusten mot Barcelona. Framför allt tyckte Zlatan att Barcelonas andra straff, som betydde 2-1, var helt feldömd.

Zlatan sade bland annat.
– Jag börjar förstå Mourinho som varje gång han kommer hit fått spel på allihopa. Nu har jag varit med om det själv.
– I andra halvlek skulle även jag ha straff. Dömer du andra till dem kan du döma den till oss också.
– Domaren blåste varje gång man rörde dem. Det var synd. Hade domaren kört 50/50 hade det varit mer chans. Men de gör det bra, vi ska inte bara klaga på domaren.

Zlatans missnöje som han vädrade – och tränaren i Barcelona, Guardiolas svar – toppade de spanska sporttidningarnas nyhetssajter. Barcelonatränaren sade följande på presskonferensen i går:
– Bedömningen på herr Ibrahimovics insats får hans tränare göra, inte jag. Om han säger att vi går vidare tack vare domare får han göra det – han vill göra sig polare med Mourinho… – men vi har gått till semi fem år i rad. Vi får inga presenter av domaren. Och mina spelare snackar på planen. Zlatans citat om Mourinho finns även med på framsidan av tidningen Marca, vars huvudkontor ligger i Madrid. Fokus ligger dock på Barcelonas tunga merit att ta sig till fem raka semifinaler i Champions League. Det får man säga är en diplomatisk sågning av Zlatans uttalanden.
Italienska La Gazzetta dello Sports framsida pryds i dag av rubriken ”Barcelona med hjälp”.
Milantränaren Massimiliano Allegri var inte nöjd med domarinsatsen men sa på presskonferensen att han tyckte rätt lag ändå gick vidare till semifinal.

Johan Esk i DN skriver att Zlatan fälldes av tre lallare i egna laget.
”Saker man inte ska syssla med som fotbollsspelare:
1) Kladda med bollen som sista gubbe när Leo Messi stöter.
2) Spela bollen mot Messi om du inte är i samma lag, då kan du tvingas kapa honom. Extra dumt att hålla på med i eget straffområde.
3) Dra en spelare i tröjan. Särskilt inte i eget straffområde. Särskilt inte om domaren står alldeles i närheten och inte heter Eriksson.”

Vad hände då i matchen egentligen. Utgångsläget var att efter 0–0 i Milano levde Champions League-kvartsfinalen i allra högsta grad inför returen i Barcelona.

Milan hade ett utomordentligt skrälläge: Allt som krävdes för att stjälpa mästarlaget Barcelona var mål och ett oavgjort resultat. Det är lättare sagt än gjort på Camp Nou. Efter 1-0 på straff av Barcelona lyckades Milan göra 1-1. Det höll i nio minuter, sedan gjorde Barcelona 2-1. I andra halvlek rundade man av och gjorde 3-1. 21–3 i skott på mål för Barcelona säger allt.

Matchen var en triumf för bollspelande Barcelona. Nu kommer de spanska tidningarna fortsätta att skriva om ”den kommande finalen”: Barcelona–Real Madrid.

Laguppställning
Barcelona: Valdés – Daniel Alves, Piqué, Puyol – Fàbregas, Xavi, Iniesta, Mascherano, Busquets – Messi, Isaac Cuenca.
Milan: Abbiati – Mexès, Nesta, Abate, Antonini – Seedorf, Nocerino, Ambrosini, Boateng – Ibrahimovic, Robinho.

Bayern München vann med 2–0 och lär få möta Real (3–0 mot Apoel i första) i semifinal. Barcelona möter vinnaren i mötet mellan Chelsea–Benfica (1–0), troligen Chelsea, det visar sig. Och tipset är att det blir Bayern–Barcelona i final.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.