Brynäs klara

Brynäs IF hockeyEfter 13 år. Så går Brynäs till final i SM-slutspelet i hockey. Man tog första segern i en slutspelsserie över Färjestad på 35 år. Väntan är över. Glädjen bland Brynäsfansen gick inte att ta fel på när man stod kvar på läktaren och skrek tillbaka spelarna in på isen.

Brynäs har vunnit tolv SM-guld i sin framgångsrika historia, men nu har väntan varit osedvanligt lång utan en SM-final det här årtusendet så det var inte konstigt att Läkerol arena i Gävle skakade av glädje. 8 286 åskådare lyfte laget under matchen och skrek sedan in sina hjältar på isen igen.

Brynäs Calle Järnkrok såg tillsammans med polarna i succékedjan med Sebastian Wännström och Jakob Silfverberg till att den trista sviten fick ett slut. En annan stor hjälte i Brynäs var målvakten Niklas Svedberg som bara släppte in två av 44 Färjestadsskott. Järnkrok och hans formation klev fram i 1–2-underläge i den andra perioden.
30 sekunder efter det att Färjestad hade gått fram till 2–2 kvitterade Sebastian Wännström. Han fick öppet mål sedan kollegan Mattias Ekholm först träffat stolpen. Då hade det gått en dryg minut av den andra perioden.

Åtta minuter in i andra perioden kom det mål som skulle visa sig bli Brynäs vinstmål. Ett riktigt klassmål från Järnkrok som fick ned Färjestadsmålvakten Cristopher Nihlstorp med en skottfint och sedan rundade honom och lyfte in 3–2. Brynäs inledde trevande, Färjestad dominerade stort i första perioden. På tisdag börjar finalserien för Brynäs och?

Skellefteå spelade ut AIK

Det gick riktigt dåligt för AIK igår i Skellefteå. Det blev storstryk i den femte semifinalen, 8–2 (4–0, 1–2, 3–0). Man kan säga att den femte SM-semifinalen mellan Skellefteå och AIK var över efter en period. Resten av matchen handlade om förberedelser för match sex på Hovet i Stockholm. AIK måste vinna i morgon för att få till en avgörande uppgörelse i Skellefteå.
– Vi är inte alls med. Vi är inte nära Skellefteå någonstans. Nu har vi två perioder på oss att få något positivt med oss. Vi ska hit på lördag igen, sade Gunnar Persson till Canal plus efter överkörningen de första 20 minuterna. AIK skapade inte en enda riktigt vass målchans, förlorade skottstatistiken med 24–4 och skickade mot slutet av perioden spelare efter spelare till utvisningsperioden.
AIK:s Målvakten Viktor Fasth och Skellefteås Kent McDonell tappade humöret och började slåss. Backen Patrik Nemeth tacklade vårdslöst mot Pierre-Edouard Bellemare.

Förändringen var total efter AIK:s uppvisning i den tredje perioden i match fyra. AIK-tränare Roger Melin blev tvungen att ta timeout efter 6.37 för att försöka stoppa utskåpningen i Skellefteå.

AIK blev dock inte hjälpa av timeouten. Innan perioden var slut stod det 4–0 till hemmalaget och matchen var i praktiken avgjord. Lee Goren satte 1–0 på volley efter 3.36 – hans fjärde mål i semifinalerna – och Joakim Lindström hittade luckan vid första stolpen efter 6.29. Jimmie Ericsson fick tre chanser när Skellefteå på sex sekunder i power play ordnade 3–0 och Bud Holloway spädde på till 4–0.

I den andra perioden ryckte AIK upp sig och reducerade två gånger. Det blev dock aldrig någon riktig nerv i matchen igen. Skellefteås Anders Söderberg släckte allt AIK-hopp när han satte klubban till Bud Holloways passning till 6–2. Sedan avslutade Christian Söderström med 7–2 och Melker Karlsson 8–2.

Nu är AIK pressade att vinna nästa match om man ska hänga med i semifinalserien. Vinner Skellefteå nästa match är man klara för final mot Brynäs.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.