Tyresö kan mer

Tyresö FF DamlagetSå har då damallsvenskan kommit igång. Det väntade topplaget Tyresö gjorde ingen besviken. Man har värvat stort inför årets säsong med bland annat världens bästa damfotbollsspelare, Marta, som återvänt till Sverige efter några år i amerikanska damligan.

Tyresö inledde då säsongen som förväntat. Med de stora ambitioner som finns i klubben var seger hemma mot Örebro ett givet måste och de Stockholmstjejerna motsvarade de högt ställda förväntningarna. Och bäva månde motståndarna när laget når sin fulla potential. I gårdagens match krossande man Kif Örebro med 7–0-segern utan att Tyresös stjärnor nådde den nivå man kanske kan förvänta sig.

Kif Örebro är ett lag som förväntas tillhöra de bästa lagen i allsvenskan den här säsongen, men premiären visade att Tyresö kommer att bli oerhört tungt att stå emot framöver. Det kanske blir stor skillnad mellan topplagen?

Anledningen är inte bara de omskrivna stjärnvärvningarna – Tyresö är en lagmaskin. I första halvlek igår var det inte Marta, Vero, Seger eller Dahlkvist som visade vägen.
Igår var det inte ”stjärnorna” utan hårt arbetande offensiva krafter som Madelaine Edlund och Kirsten van de Ven. Edlund skapade med sina ständiga löpningar och starka närkamper luckor och oro i gästernas försvar och holländska landslagsmittfältaren Van de Ven låg bakom Tyresös tre första mål. Tyresö framstår som ett komplett lag även när inte stjärnorna presterar på topp.
Kif Örebro hade igår inte kraften att utmana Tyresös backar. Tyresö startade utan landslagsspelarna Linda Sembrant och Annica Svensson i backlinjen, men ersättarna Elaine och Karin Lissel skötte sig bra. Det är hård konkurrens om platserna även i försvaret. Det är en stor styrka för Tyresö.

I nästa omgång ställs Tyresö mot en annan utmanare om SM-segern. Linköping har troligen allsvenskans snabbaste anfall med Lisa de Vanna, Manon Melis och Linda Sällström i spetsen. För Tyresö blir det en test om backlinjen klarar anstormningen. Och det blir nog svårare än mot Örebro. Uppvisningen i premiären ser dock lovande ut för Tyresö och det är fortsatt mycket som talar för att man kommer att vinna damallsvenskan.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.