Det tätnar i Premier League

Efter att Manchester City lett Premier League stora delar av säsongen har Manchester United tagit över ledartröjan de senaste omgångarna. City har spelat dåligt de senaste omgångarna – åtminstone resultatmässigt. Igår hade United möjlighet att nära på avgöra tätstriden genom att gå upp i ledning med åtta poäng före City.

Annat ville dock bottenlaget Wigan som slåss för sin överlevnad i Premier League. Wigan skrällde och vann hemma mot Manchester United vilket gör att kampen om förstaplatsen hårdnar på nytt.
Manchester Citys förlust borta mot Arsenal i påskhelgen gjorde att mycket pekade på att tåget hade gått i kampen om ligaguldet. Nästjumbon Wigan såg dock till att sträcka ut en hjälpande hand på onsdagen. Wigan spelade hemma på DW Stadium och besegrade serieledaren Manchester United. I den 50:e minuten gjorde Wigans skotte Shaun Maloney matchens enda mål när han tagit sig in från vänsterkanten och placerat bollen i Unitedmålets bortre hörn.

Manchester City vann samtidigt bekvämt borta mot Roy Hodgsons West Bromwich Albions. Citys Sergio Agüero satte både 1-0 och 2-0, innan Carlos Tevez spädde på med sitt första mål sedan han kom tillbaka efter ett drygt halvår i kylskåp. Citys David Silva ordnade 4-0. Nu skiljer det fem poäng till United när lika många omgångar återstår.

Arsenal är avhängda vad gäller kampen om ligatiteln, men man kopplar ett allt fastare grepp om tredjeplatsen som säkrar spel i Champions League nästa år. I gårdagens match säkrade man segern efter dryga tio minuter borta mot jumbon Wolverhampton. Robin van Persie gjorde 1-0 på straff och Theo Walcott följde upp med 2-0. Som om inte det var nog blev Wolvesspelaren Sebastien Bassong utvisad i samband med straffen. Det gjorde det inte svårare för Arsenal direkt som så småningom fastställde 3-0.
Vad finns det då kvar att spela om i Premier League förutom ligasegern? Det är kamp mellan Arsenal, Tottenham, Newcastle och Chelsea om tredje respektive fjärdeplatsen i tabellen och direktkvalificering till Champions League. Arsenal ser ut att ligga ganska säkert med fem poäng upp på ett formsvagt Tottenham. Däremot blir det jämt mellan Tottenham, Newcastle (som har samma poäng) och Chelsea som ligger två poäng bakom. Därefter är det hela tio poäng ned till Everton som ligger före lokalkonkurrenten Liverpool.

I botten slåss i första hand (räknat nedifrån) Blackburn, Bolton, Wigan och Queens Park Rangers (QPR). Det skiljer tre poäng mellan Blackburn och QPR. Wolverhampton ligger sist och har 22 poäng och nio poäng upp till Wigan på säker mark och det blir nog tufft för Wolves att ta in på fem omgångar. Ovanför de fem lagen i botten så återfinns Aston Villa, Swansea och West Bromwich. Swansea och West Bromwich har dock 39 poäng och är 10 poäng upp från nedflyttningsplats så man får nog betrakta att dessa lag har säkrat fortsatt spel i Premier League.
På lördag ställs överraskningslaget Norwich hemma mot Manchester City. Där är City tvungna att vinna om man ska haka på i toppen. United spelar hemma mot Aston Villa på söndag och det ska nog mycket till om Villa ska vinna på Old Trafford.

Stig Björne

Tabell 33 omgångar

Formtabell de senaste sex omgångarna

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.