Nya svenska framgångar i golfen

I helgen tog svensken Carl Pettersson sin femte seger på PGA-touren i karriären. Han vann golftävlingen på Hilton Head, South Carolina. Carl Pettersson gick ut i ledarbollen med Colt Knost.

Under första halvan av banan gick han fram till en ledning med fem slag. Sedan spelade de jämnt men Pettersson tappade ett slag på 15:e hålet. På det sista och 18:e hålet gick svensken ut med fyra slags ledning och tog sedan hem segern. Petterssons ronder var 70-65-66-69.

– Jag spelade riktigt bra golf i dag. Det var inte lätt där ute, men jag spelade aggressivt och riktigt bra, sade Pettersson direkt efter att segerputten rullat i.

Pettersons förstapris var inte mindre än 1 026 000 dollar (strax under sju miljoner kronor). Genom segern tar Pettersson ett rejält kliv upp på pengaligan, och han ligger nu preliminärt fyra på den så kallade FedExcup-rankingen.

Just nu är svensk herrgolf inne i ett stim. Peter Hanson kom trea i Masters efter att ha lett tävligen och veckan dessförinnan kom just Carl Pettersson tvåa i Houston. På de två senaste tävlingarna har Carl Pettersson spelat in runt 1,6 miljoner dollar. Den femte toursegern gör att Pettersson nu är den, tillsammans med Jesper Parnevik, mest segerrike svensken på USA-touren.

Carl Pettersson tangerade Jesper Parnevik som den segerrikaste svensken på USA-touren. De har vunnit fem gånger.
Jesper Parnevik: Phoenix Open 1998, Greater Greensboro Classic 1999, Byron Nelson Classic 2000, Bob Hope Chrysler Championship 2000, Honda Classic 2001.
Carl Pettersson: Chrysler Championship 2005, The Memorial 2006, Wyndham Championship 2008, Canadian Open 2010, RBC Heritage 2012.
Gabriel Hjertstedt: BC Open 1997, Tucson Open 1999.
Daniel Chopra: Ginn sur Mer Tesoro Classic 2007, Mercedes Benz Championship 2008.
Henrik Stenson: WGC Accenture World Matchplay 2007, The Players Championship 2009.
Richard S Johnson: US Bank Championship 2008.
Fredrik Jacobson: Travelers Championship 2011. (TT)

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.