Chelsea försvarade sig till seger

ChelseaSom vanligt hade Barcelona bollen större delen av matchen. Trots bortamatch mot Chelsea hade man bollen någonstans runt 70 procent. Chelsea bjöd upp med ett extremt kompakt försvar där man lyckades hålla Barcelona stången i 90 plus tre minuter. Med tur och skicklighet kontrade man (1–0) ner Barcelona i brygga inför returen.

De första fem minuterna på Stamford Bridge fick Chelsea knappt låna bollen. Barcelonadominansen var total. Chelseaspelarna intog sina väl innötta positioner och tittade på. Inte sällan var även toppforwarden Didier Drogba på rätt sida om bollen när katalanerna spelade ut.
Det var inte så att det saknades chanser för Barcelona. Alexis Sanchez satte bollen i ribban över Chelseas målvakt Petr Cech, Cesc Fábregas missade ett upplagt läge med vänstern, Iniesta kunde fått straff när Gary Cahill vräkte omkull honom. Ett läge som Ashley Cole räddade på mållinjen. Så långt hade Barcelonas spelare levt upp till ”Pep” Guardiolas taktik att motståndaren inte kan gör mål så länge han inte får låna bollen.

Men på övertid i första halvlek så halkar Messi halkar, tappar sedan bollen, Frank Lampard slår passningen till Ramires som hittar Drogba framför mål. Hårt uppvaktad styr han in 1–0 med vänster bredsida efter en omställning i expressfart. Vädret var ingen höjdare för övrigt.
I andra halvlek tilltog regnandet och den tidigare matchbilden fortsatte. Barcelona hade bollen och Chelsea försvarade sig och kontrade. Messi drev många gånger upp bollen bara för att bli täckt i skottögonblicket. Ofta med tre man runt sina snabba ben. Passningarna i sidled ökade dock. På slutet var det extremt nära att Barcelona hade kvitterat. Carles Puyol skarvnickade en frispark från Messi som Petr Cech fick sträcka sig i sin fulla längd för att tippa till hörna. Sedan sköt en Barcelonaspelare i stolpen och returen togs undan av Chelseaförsvaret.

Summa summarum så fungerade Chelseas taktik klockrent mot Barcelona. Maken till försvarsinsats. Till och med Chelseas ägare Roman Abramovich såg nöjd ut när han stod i spelargången efter slutsignalen. Retur snart i Barcelona.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.