Dramatik i Premier League

Avslutningen av Premier League närmar sig. I toppen fortsätter kampen mellan Machester United och Manchester City. Med tre omgångar kvar så skiljer tre poäng mellan lagen och på Valborg den 30 april ställa lagen mot varandra i ett stekhett derby på Citys hemmaarena Etihad Stadium.  Dagens Nyheter har en lång intressant artikel om historien om Manchesterlagen, framför allt City. Så sent som år 1998 spelade Manchester City i engelska division två (tredjeligan). Resan uppåt har ju bland annat varit i händerna på Sven-Göran Eriksson som manager år 2007. För den minnesgode låg City i toppen i början av säsongen och vann även derbyt mot United. Men sedan föll man nedåt i ligan och Svennis fick sparken. Sedan 2009 så ansvarar Roberto Mancini för laget och han verkar ha hittat något. Så nära ligatiteln som City är nu (efter att ha lett ligan större delen av säsongen) har man inte varit tidigare. Ägarna Abu Dhabi United Group har pumpat in rejält med slantar i klubben.

Vinner City derbyt mot United går man upp i ledning i kraft av bättre målskillnad. Vinner United är det sex poäng som skiljer mellan lagen när två omgångar återstår. Då måste United förlora två matcher i rad och City vinna två och det känns ju inte troligt. Så, vinner United så har man nästan vunnit ligan.

Kampen två de två direktkvalificerande platserna till Champions League bakom Manchesterlagen står mellan Arsenal, Tottenham, Newcastle och Chelsea. Just nu har Arsenal palts tre i tabellen med fyra poäng ned till Newcastle på femteplats – dock med en mer match spelad. Chelsea ligger ytterligare en poäng bakom. På plats fyra ligger Tottenham som vann i helgen med 62 poäng, lika många som Newcastle.

Nästa helg möter Chelsea Newcastle hemma, Tottenham ställs mot Bolton borta och Arsenal tar emot Norwich hemma. Vinner Arsenal har man i stort sett säkrat en plats i Champions League. Det vore dock kul om antingen Newcastle eller Tottenham får komma vidare till Europaspel.

Stig Björne

Senaste omgången

 

 

 

 

Tabellen 30/4Kommande matcher

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.