City i topp

Manchester UnitedPå måndagen stod slaget om Manchester. City tog emot United på Etihad Stadium i Manchester. Spelet i matchen nådde inte några riktiga höjder men vad gör väl det när dramatiken och känslorna är så stora. Derbyt mellan de båda Manchesterlagen sågs av uppskattningsvis 650 miljoner tv-tittare världen över.
Hemmalaget City, tre poäng efter United inför måndagskvällens match, var i praktiken tvingat att vinna för att kunna utmana om ligatiteln och satte full fart från start. Serieledande United verka komma till matchen med målsättningen att spela oavgjort, ett resultat som skulle innebära fortsatt serieledning. Uniteds lagmaskin svajade dock betänkligt och i slutet av första halvlek pressade City på rejält. City blev belönad för pressen och på stopptid i första halvlek gjorde lagkaptenen Vincent Kompany 1-0 på nick efter en hörna av David Silva. Fansen reaktion lät inte vänta på sig, hemmafansen fullkomligt exploderade på Etihad stadium. 44 års väntan på en ny ligatitel kan vara på väg mot sitt slut.

Manchester United förmådde inte att återta initiativet i andra halvlek. Det enda som var som vanligt i Unitedlägret var tränaren Alex Fergusons tuggummituggande och höga puls och blodtryck. Mot slutet av matchen var det nära att Ferguson rök ihop med Citys tränare Roberto Mancini. Uniteds jakt på kvittering fick istället till följd att City fick lägen att öka på ledningen. Men det blev dock inga fler mål i matchen.

Bortalagets desperata kvitteringsjakt ledde i stället till att City fick ett flertal lägen att göra 2-0, men det blev inga fler mål. Citys seger innebär nu att City är i serieledning genom åtta måls bättre målskillnad. Det som talar emot City är att man – åtminstone på papperet – har en tuffare avslutning är United. På söndag väntar Newcastle på bortaplan, ett lag som kämpar om en plats i höstens Champions league. Söndagen därpå väntar Queens PR på hemmaplan. Det blir en tuff bortamatch på söndag för City. Hemma mot Queens Park Rangers kan bli tuff också, QPR slåss för att inte bli nedflyttade. Givet den bättre målskillnaden så vinner City de två sista matcherna blir det en riktig utmaning för United att ta in åtta måls underläge.

Det regerande mästarlaget United, som vunnit inte mindre än sju ligatitlar på 2000-talet, möter Swansea hemma på söndag och avslutar borta mot Sunderland. Två lag som inte har så mycket att spela för. Det blir också viktigt för United att se till att målskillnaden förbättras om man landar på samma poäng som City. Så man lär väl till att börja med försöka krossa Swansea hemma på söndag.

Såhär ser helgens kommande matcher ut. Chelsea jagar Arsenal och Tottenham som just nu ligger på direktkvalificering till Champions League. Där för övrigt Chelsea spelar final i årets version.

05/05/12 13:45 Arsenal – Norwich

06/05/12 14:30 Newcastle – Man City

06/05/12 15:00 Fulham – Sunderland

06/05/12 15:00 Wolves – Everton

06/05/12 15:00 Bolton – W.B.A.

06/05/12 15:00 QPR – Stoke

06/05/12 15:00 Aston Villa – Tottenham

06/05/12 17:00 Man Utd – Swansea

07/05/12 21:00 Blackburn – Wigan

08/05/12 21:00 Liverpool – Chelsea

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.