Allsvenskan – Elfsborg fortsätter vinna

allsvenskanSyrianska fortsätter att förlora, femte raka förlusten i Allsvenskan. Elfsborg – femte raka vinsten och ännu en bortaseger. Det är lite olika förutsättningar för serieledarna och nästjumbon. Syrianska har viljan och ivern, Elfsborg har kylan och kunnandet. Det var stor spelmässig skillnad när Boråslaget tog sin tredje bortaseger av fyra möjliga.

Syrianska var inte ofarliga. Laget kom fram i en och annan omställning genom kontringar. Men hemmalaget tog avslut i fel läge och hade svårt att hitta rollerna på mittfältet. Man blev bitvis överspelade i försvaret medan Elfsborg visade på spelmässig skicklighet. Veteranen Anders Svensson har tidigare beskrivit Elfsborgs bortaspel som ”smart och taktiskt”.

Stefan Ishizaki slog en hörna efter drygt 20 minuter som nådde fram till David Elm. Elm satte bollen med en snygg nick strax under ribban (0-2).

Ishizaki samspelade med Lasse Nilsson och Anders Svensson kom fri en kvart in på andra halvlek när han rullade in bollen till 0-3.

För Syrianska blev förlusten ännu tyngre när Rabi Elia fick bäras ut på bår för en skada.

Allt bättre för Stahre och Göteborg

Nu har IFK Göteborg vunnit tre raka matcher efter en rätt skakig inledning när man hamnade i botten på tabellen. Efter 2-0 mot Sundsvall ligger man fyra i tabellen. Båda lagen hade spelat fyra matcher i rad utan förlust före onsdagens möte. På Gamla Ullevis gräsmatta märktes strax en förväntad skillnad mellan ett tippat topplag och nykomlingen Sundsvall. Göteborg var både snabbare och spelade bättre fotboll.

Hannes Stiller – som seglat upp som Göteborgs hemliga vapen och tvåmålsskytt mot Åtvidaberg i förra omgången – kastade sig fram och pangade in 1-0 efter en hörna i fjärde minuten. Göteborgs Joel Allansson gjorde sedan 2-0 efter trettio minuter, framspelad av vänsterbacken Logi Valgardsson som drog upp ett anfall på sin kant. Allansson ersatte skadade Stefan Selakovic från start på högerkanten tackade för förtroendet med att göra sitt första mål i allsvenskan.

Sundsvall hade inte fullt lag då man har drabbats av en rad skador. Sören Åkebys lag får en ny svår redan uppgift redan på lördag, då regerande mästarlaget Helsingborg kommer till Sundsvall.

Åtvidaberg fortsätter förlora efter den fina säsongsupptakten

Topplaget från inledningen av Allsvenskan – Åtvidaberg – tog emot Häcken på Kopparvallen i Åtvidaberg. Häcken vann med 3-0 (1-0) och håller sig kvar i toppen av tabellen. Men för Åtvidaberg går det allt tyngre. Efter de tre första omgångarna hade man maximala nio poäng. Men sedan har man förlorat alla matcher. Mot Häcken var det således dags att vinna igen om man inte ska ramla ned mot nedflyttningsstrecket.

Häckens René Makondele började målskyttet för Häcken med 1-0. Därefter lobbade Häckens Andreas Drugge in 2-0 i början av den andra halvleken. Åtvidaberg försökte hitta något av offensiven man hade i säsongsupptakten men det ville sig inte riktigt. Man skapade en del målchanser men målen uteblev. I slutet av matchen gjorde Häcken 3-0 genom Majeed. Häcken har nu gjort 16 mål på sju matcher och är tvåa i serien, fem poäng bakom Elfsborg.

Allsvensk närmar sig det läge som många har tippat. AIK, Malmö FF, Göteborg, Elfsborg och Helsingborg kommer att ligga högt upp i tabellen.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.