Fotboll – historia och defintion – introduktion

fotbollVad är fotboll?

Fotboll benämns ofta som världens populäraste sport. Fotboll är en lagsport där lagen med fötterna, benen och huvudet strävar efter att få in bollen i motståndarnas målbur. Den enda spelare som får ta bollen med händerna är målvakten. Målvakten får endast ta i bollen inom sitt eget straffområdet. Fotboll spelas med en målvakt och tio utespelare i vardera laget vilket ger totalt 11 spelare per lag. En match spelas i 2 halvlekar à 45 minuter och halvtidsvilan är c:a 15 minuter.

Fotbollens historia

Arkeologer har funnit lämningar som visar att fotboll spelades i Kina på 300-talet före Kristus. Kineserna spelade i två lag och hade två mål bestående av nät uppspända mellan bambukäppar. Bollen var som nu tillverkad av läder och fylld med fjädrar eller annan stoppning.

Läs mer och se en dokumentär om fotbollens historia

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.