Champions League avslutad

Champions LeagueDet var två lag som inte var mästare i sina egna länder. Bayern München slutade två i Bundesliga och Cheslea slutade som sexa i Premier League (utanför spel i Champions League nästa säsong). Men båda lagen har övertygat i spelet i Champions League, Chelsea har ju slagit ut självaste Barcelona.

Bayern Münchens lagkapten Philipp Lahm vann slantsinglingen, vilket innebar att straffläggningen skedde framför Bayernklacken – en klar fördel. Om Borussia Dortmund gäckat Bayern både i ligan och i cupen sviktade storklubben från södra Tyskland när det skulle avgöras mot Chelsea.

Lahm gjorde sin plikt också och började med att sätta 1–0 i den första rundan av straffläggningen. Ändå lyckades Chelsea klara sig ur greppet sedan Juan Mata missat. Sedan Ivica Olic och Bastian Schweinsteger bränt sina straffar var Chelseas seger ett faktum. Vilken revansch för klubben som bara slutade sexa i Premier League och som förlorade Champions League-finalen 2008 mot Manchester United på straffar. Det stora Chelsea-jublet bröt ut när Didier Drogba slog in den avgörande straffsparken mot Bayern i München.

Matchen som helhet var annars i stort sett i Bayern Münchens händer. Chelsea försvarade sig – som ofta förr mot svårt motstånd – framgångsrikt. Bayerns alla chanser borde ha gett mer resultat. Trots ett kompakt spelövertaget skapades inte många chanser före paus.

Holländaren Arjen Robben kom närmast när hans snabbhet tog honom in i straffområdet i mitten av första halvlek. Petr Cech lyckades dock rädda med en benparad.

Bayerns Franck Ribéry satte igång många anfall vänsterkanten som skapade farligheter. Fransmannen togs hårt av Chelseas högerback José Bosingwa. Som fick ett gult kort för tilltagen. Försvarskollegan David Luiz levde också farligt; spelande på eller över gränsen för det tillåtna. Chelsea hade inte mycket framåt. Det bästa läget syntes hamna framför fötterna på Didier Drogba men Lahm desarmerade framgångsrikt möjligheten.

I början av andra halvlek hade Bayern München en boll i nät. Men Ribéry vinkades korrekt av. Ju längre matchen led måste Bayernspelarna ha börjat fundera på hur man skulle lyckas dyrka upp det kompakta Chelseaförsvaret. I semifinalen så lyckades ju Chelsea i princip försvara sig till seger mot Barcelona. Bayerns Toni Kroos hade ett hårt skott tjugo minuter från slutet men det fångades upp av Ashley Coles ben.

Men till slut kunde inte ens Chelsea hålla emot anstormningen från Bayern. Toni Kroos slog ett långt inlägg mot bortre stolpen. Bollen seglade förbi hela backlinjen till Thomas Müller som nickade bollen hårt i marken och upp i nättaket bakom Petr Cech. Det var i och för sig inte så långt ifrån att han skulle ha räddat men denna gång lyckades inte ens Peter Cech. Efter målet såg det ut som att Bayern München skulle ta hem bucklan. Men det var innan Chelsea fick en hörna och Didier Drogba slängde sig fram framför Jerome Boateng och nickade in 1–1. Ett mycket snyggt mål som visade att Drogba fortfarande kan när det gäller. Bayerns målvakt Manuel Neuer hade fingrarna på bollen men inte rädda. Helt plötsligt och mycket oväntat var det utjämnat. Det fanns nog en viss besvikelse hos Bayernspelarna när man avbröt efter full tid.

Bayern Münchens fick dock ett riktigt guldläge att avgöra tidigt i förlängingen. Målgöraren  Drogba fällde Franck Ribéry och Bayern fick en straff. Fram klev Arjen Robben och sköt ganska svag straff lågt på Peter Cechs vänstra sida. Han kastade sig och räddade. Bollen låg lös en kort sekund han han fångade in den innan Robben hann fram på returen. Efter förlängningen blev det då straffar som inte gick så bra för Bayern München. Chelsea segrare för första gången i Champions League. Och så får man spela i Champions League nästa säsong.

 

Tidigare vinnare var enligt nedan.

2012: Chelsea

2011: Barcelona

2010: Inter

2009: Barcelona

2008: Manchester U

2007: Milan

2006: Barcelona

2005: Liverpool

2004: Porto

2003: Milan

2002: Real Madrid.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.