Golf.se tipsar om fina banor i Europa och Sverige inför semestern

Reseexperten Fredrick Månsson tipsar på Golf.se om fina banor i Sydeuropa och Sverige att besöka under semestern 2012. Nyckeln är att boka i tid, skriver han. Semesterplanerna ska smidas och målet ska vara att utmana oupptäckta banor.

SVERIGE

En av Sveriges bästa banor med lägst tryck är troligen Elisefarm GC, menar Månsson. Han har varit där flera gånger, både vardag och helg och det är halvtomt. Banan erbjuder roligt spel och klubben serverar god mat. En annan bana Månsson tipsar om är en tidig morgonrunda på Barsebäck GK, som har ett speciellt ljus på morgnarna. I norra Bohuslän finns Strömstad GK, Fjällbacka GK och Mjölkeröd GK som ligger fint.

CYPERN

Om Cypern skriver Fredrik Månsson att det ännu inte är ett golfland och därför har begränsat antal banor. Månsson nämner där Aphrodite Hills och Minthis Hills som ligger på den västra delen av ön. På den norra delen, en aning öster om mitten, ligger Korineum Golf Resort som är en naturskön bana.

PORTUGAL

Gramacho tycker Månsson verkligen är bra så den kommer inte att göra golfare besvikna. Andra banor i närheten av staden Carvoeiro är Amendoeira Golf Resort och framförallt bör ingen missa de fina banorna i Vilamoura. Dels Old Course, dels Victoria GC och Pinhal GC.

FRANKRIKE

Utanför Paris ligger Golf National med en grym layout. Banan ska ha Ryder Cup 2018. St. Germain GC 20 km väster om Paris är en annan bana att besöka. Där är det vardagar som gäller för gästspel.

TYSKLAND

Utanför Hamburg och inte alls långt från flygplatsen ligger sköna Treudelberg GC. De har även ett fint hotell i Steigenberger Hotel där golfare kan bo ståndsmässigt om man väljer att åka dit. Inte långt därifrån ligger den gamla Europatourbanan Gut Kaden, och runt omkring Hamburg finns flera riktigt läckra banor. Green Eagle GC är en sådan och vill man åka ner till Bremen och lira en dag så är GC zur Vahr en riktigt skön parkbana av gammalt snitt, avslutar Fredrik Månsson.

Källa: Golf.se

Trulli
Foto: Wikimedia Commons, Trulli-hus

ITALIEN

Apulien utgör Italiens ”klack”, ett slumrande resmål för golfare trots flera finfina banor och ett utsökt klimat, skriver Mikael Andersson för Golfresan.se. Apulien bildar den italienska stövelns ”häl och klack”. Här är livet lugnt och skönt det mesta av det bästa från Italien inom räckhåll. De berömda Trulli-husen som bland annat finns i Alberobello och Locorotondo är utmärkta på UNESCOs världsarvslista. För dig som vill spela hela dagarna finns flera fina golfbanor.

Riva dei Tessali är som sagt troligen den mest kända banan i regionen. Här har Challenge tour spelats över 20 gånger med flera svenska vinnare. Mitt ute i ingenstans, finner man en semesterby uppbyggd i pinjeskogen som avslutas vid havet med en lång och fridfull sandstrand. Riva dei Tessali är regionens nestor, väl värd en runda eller två under pinjeträden. Tessalis bana är inte bara vacker och välskött utan även en riktig utmaning. Den slingrar sig fram genom den vackra pinjeskogen och det gäller att undvika träden. Det lilla, charmiga klubbhuset ligger med utsikt över 18:e green.

Metaponto är Riva dei Tessalis systerbana, och ligger i regionen som heter Basilicata. Metaponto är Tessalis raka motsats. Här finns svängrum för klubborna. Metaponto är en öppen och modern bana, med snabba och ondulerade greener. Banan är byggd i en gammal vin- och apelsinodling.

Nära den vackra staden Lecce ligger Acaya Golf Club. Banan är svagt kuperad och rolig med svåra hål blandat med kortare som ger klara birdie-chanser. Acaya är öppen och vinden kan ibland vara mycket avgörande.

Barialto ligger några få kilometer från Bari och bestod under flera år endast av 12 hål. Efter att ägarna köpte loss mer mark kan man idag erbjuda en fullvärdig artonhålare med par 70. Barialto är en trevlig och vacker parkbana med vattenhinder på ett antal fina hål, skriver Mikael Andersson.

Sammandrag: Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.