Sverige vann – men det kan bli bättre

Sverige vann i sin första träningsmatch inför EM. Man vann med 3-2 och övertygade under första halvtimmen. Erik Hamrén vann matchen mot företrädaren Lars Lagerbäck. Även om Island förlorat två matcher med samma resultat mot Sverige och Frankrike så får man ändå ge dem en eloge – landet har 300 000 invånare och ett klimat som inte är fotbollsvänligt – vilket ger ett visst handikapp. Lagerbäck kan säkert göra bra saker med Island framåt – han är ju onekligen bra på att lära ut hur man ska försvara sig.

På förhand handlade Sveriges träningsmatch mot Island mest om spelarna som var på gränsen till EM-startelvan och om Erik Hamréns möte med Lars Lagerbäck. När matchen väl kom igång och domaren Peter Rasmussen blåste till spel var det som Zlatan Ibrahimovic som ställde sig i centrum. Han dominerade första delen av första halvlek. Sverige byggde sina två första anfall på samma sätt: Markus Rosenberg (vikarie för Johan Elmander) slog bollen i djupled på Sebastian Larsson som letade efter Ibrahimovic. Den första gången lyckades det nästan. Det andra inlägget mötte Zlatan på volley med vänsterfoten. Träffen var ren och Hannes Halldorsson i Islands mål chanslös: 1–0 efter knappt två minuter. Ett mycket snyggt inlägg från Sebastian Larsson och ett behärskat avslut av Zlatan. Sverige fortsatte inspirerat och tempostarkt. Zlatan verkade ha roligt på planen och tolv minuter efter ledningsmålet bjöd Hallgrimur Jonasson på en åktur – som bara Zlatan kan. Han gör en dubbeldragning med högerfoten och slår ett inlägg på Ola Toivonen som enkelt kan slå in 2-0.

De svenska ytterbackarna var Behrang Safari istället för (?) för Martin Olsson till. Till höger fortsatte Andreas Granqvist att täcka upp för likaledes ljumskbesvärade Mikael Lustig. Ingen av dem gjorde några större misstag. Inför andra halvlek byttes Markus Rosenberg, Sebastian Larsson och Kim Källström ut. In kom istället Tobias Hysén, Emir Bajrami och Pontus Wernblom. Pontus Wernblom gjorde en snygg (och hög) framspelning in Christian Chippen Wilhelmsson som väntade in att bollen skulle dala innan hag behärskat sköt in den.

Erik Hamrén sade efter matchen att; – Som helhet är jag väldigt nöjd. Vi fick en väldigt bra start och i perioder spelar vi riktigt bra offensiv fotboll. Sedan är det lite upp och ned med fokus och koncentration men det är kanske det som utmärker ett lag som inte har spelat så mycket.

Om Sverige kan spela som man gjorde under första halvtimmen och dessutom få in Johan Elmander i anfallet kan det bli riktigt riktigt bra i EM.

/Stig Björne

Svenska Dagbladet rankade spelarna i svenska laget enligt nedan.

1. Andreas Isaksson – 3 – Inte mycket att göra. Mest sysselsatt av egna backlinjens bakåtpassningar. Chanslös på målet.

4. Andreas Granqvist – 3 – Hamnade lite snett i positionsspelet några gånger, men kompenserade det med bra duellspel.

3. Olof Mellberg – 3 – Tappade bort sin spelare när Island gjorde sitt mål. I övrigt säker insats. Framme på hörnorna.

13. Jonas Olsson (ut 81) – 3 – Slarvade med bollkontakter. Gjorde det lite svårt emellanåt. Blev övermannad vid Islands mål.

17. Behrang Safari – 4 – Oftast smarta lösningar och den i backlinjen som är mest bekväm med bollen. Säkert intryck.

6. Rasmus Elm (ut 62) – 4 – Hade några fina kombinationer framför allt med Larsson och Ibrahimovic. Fin bollbehandling.

9. Kim Källström (ut 46) – 3 – Stod rätt, startade många anfall. Sökte en position längre ner och hamnade långt ifrån mål.

7. Sebastian Larsson (ut 46) – 4 – Inlägget till Sveriges 1–0-mål var välplacerat. Bra i positionsspelet och tuff i närkamperna.

10. Zlatan Ibrahimovic (ut 62) – 5 – Ett volleymål, en snygg dribbling och en målpassning. Sen var Zlatan klar och publiken glad.

20. Ola Toivonen – 4 – Kom inte riktigt till sin rätt på vänsterkanten. Sökte sig in i mitten. Där kom också målet.

22. Markus Rosenberg (ut 46) – 3 – Bra start. Gjorde det som förväntades. Han sprang. Hamnade fel i några dueller och fick stryk.

Avbytare

14. Tobias Hysén (in 46) – 3 – Fick några mindre målchanser, men var inte riktigt med i avslutningarna. Blev ensam ibland.

16. Pontus Wernbloom (in 46) – 4 – Framspelningen till Wilhelmssons 3–1-mål höll hög klass. Det gjorde hans närkampsspel också.

19. Emir Bajrami (in 46) – 3 – Utmanade med fart ute på sin vänsterkant. Var spelbar på ett sätt som Toivonen inte var där.

21. Christian Wilhelmsson (in 62), 18. Samuel Holmén (in 62) och 15. Mikael Antonsson (in 81) spelade för kort tid för att betygsättas.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.