Stig Björne tippar Fotbolls-EM

Här kommer Stig Björnes fotbollstips för EM och lite annat.

Sverige vann också sin andra träningsmatch inför EM. Karaktären på matchen mot Serbien var annorlunda än matchen mot Island. Sverige vann med 2-1 mot Serbien på Råsunda. Här hade Sverige svårt att komma fram i första halvlek medan man mot Island övertygade under första halvtimmen. Serberna hade hög press och stressade det svenska mittfältet vilket ledde till felpass och ett hyggligt ostrukturerat spel. I andra halvlek övertygade Sverige mer.

Sverige hade en annan backuppställning än mot Island. Martin Olsson var inte jättebra på vänsterbacken, Granqvist sådär i mitten men Mikael Lustig spelade riktigt bra på högerkanten.

I första halvlek gjorde Ola Toivonen 1-0 efter en målvaktstavla och därefter gjorde Serbien 1-1 efter att Mellberg missat markeringen. Toivonen blev framspelad i straffområden av Rasmus Elm och fälldes av den serbiske målvakten. Zlatan satte säkert straffen till 2-1 som också blev slutresultatet. Okej match för Sverige. Man får väl ändå säga att det känns som att – åtminstone på mittfältet och framåt – så har Sverige väldigt många bra alternativ och möjliga byten om det kärvar. Det gäller dock att hålla defensiven och där har det sett mer svajigt ut. Men Sverige bör gå vidare från sin grupp, Ukraina är inte så svåra och Sverige har haft relativt lätt för England som är drabbat av skador. Frankrike är väl frågetecknet.

Nedan Svenska Dagbladets betyg på spelarna.

1 Andreas Isaksson (ut 71) Betyg: 4

Hade oroande mycket att göra. Bra dubbelräddning i första halvlek. Chanslös på kvitteringsnicken.

2 Mikael Lustig (ut 74) Betyg: 4

Bäst i backlinjen. Bra en mot en. Följde med upp när möjlighet fanns utan att riskera något bakåt.

3 Olof Mellberg Betyg: 3

Inte hans bästa landskamp. Gav Serbien fritt fram i en kontring i första halvlek. Bättre efter paus.

4 Andreas Granqvist Betyg: 2

Var bättre som högerback mot Island. Uppträdde stressat. Kom fel i nickduellen vid 1–1-målet. Halkade.

5 Martin Olsson Betyg: 2

Fick inte samarbetet med Rasmus Elm att fungera. Lämnade stora ytor på sin kant. Spelade upp sig.

8 Anders Svensson (ut 87) Betyg: 2

Visade inte EM-klass. Ofta sen in i duellerna, sällan spelbar. Knappt godkänd i passningsspelet.

9 Kim Källström Betyg: 3

Försökte sätta fart på det svenska anfallsspelet men hade få rörliga måltavlor. Kom till ett bra läge.

7 Sebastian Larsson (ut 87) Betyg: 3

Rev och slet men kom inte till offensivt. Nära från långt håll när Serbiens målvakt kom på mellanhand.

10 Zlatan Ibrahimovic (ut 81) Betyg: 4

Inledde piggt. Vann boll och ryckte i djupled. Säker straff. Tröttnade, hamnade för långt ned i banan.

6 Rasmus Elm Betyg: 2

Kom inte till sin rätt på ovan position. Vandrade in i banan. Passningen som gav straffen var perfekt.

20 Ola Toivonen (ut 55) Betyg: 3

Stod rätt när Branimir Aleksic bjöd på 1–0 och ordnade straffen som gav 2–1. Annars utanför spelet.

14 Tobias Hysén (in 55) Betyg: 2

Sprang på allt men uträttade ingenting. Otacksam uppgift när resten av det svenska laget ”sladdade”.

Johan Wiland (in 71), Jonas Olsson (in 74), Pontus Wernbloom (in 81), Christian Wilhelmsson (in 87) och Samuel Holmén (in 87) betygsätts ej.

Helgens matcher

Ikväll inleder hemmalaget Polen EM mot Grekland därefter spelar Ryssland mot Tjeckien. Sådär intressanta matcher. Imorgon börjar VM på riktigt när Holland möter Danmark och Tyskland ställs mot Portugal. På söndag spelar Italien mot Spanien och Irland spelar mot Kroatien. Se EM-tipset nedan.

Såhär i efterhand (nästan) kan man konstatera att Stig Björnes-fotbollstips inte haft alla rätt…. Det är ingen enkel konst att tippa fotboll.