Sverige föll på eget grepp?

Det började inte så bra för Sverige i Fotbolls-EM. Det blev snarare något av en mardrömsstart i EM. På förhand har mycket känts bra med de svenska fotbollslandslaget, ett bra EM-kval där vi vann över Holland, ny energi och i träningsmatcherna åtminstone bitvis ett positivt och bra passningsspel framåt. Bakåt har det känts lite osäkert. Igår var det upp till bevis och…. Ingenting fungerade i första halvlek utan Sverige uppträdde nervöst, osäkert och ingen utom möjligen Zlatan verkade vilja ha bollen. Mellberg och Isaksson fick lov att skicka upp långboll på långboll utan något resultat med Ukraina försökte spela sig fram inte minst på sin högra kant.

Sverige gick in på en het och luftfuktig (som det såg ut på spelarna) Olympiastadion med sitt allra bästa lag, nästan: Zlatan Ibrahimovic i sitt livs form, ett mittfält fullt av talang, erfarenhet och offensivlusta, bra avbytare på bänken. Det såg ut som att Sverige ställde upp med ett lag som ville vinna matchen, som ville anfalla, som ville ha bollen – innan matchen började. Att förlora inledningsmatchen i ett mästerskap är nästan det värsta ett lag kan råka ut för. Att förlora mot ett lag vi måste ha bakom oss är ännu värre. Att förlora efter ett ledningsmål i en så viktig match är riktigt dåligt.

Det kändes nästa som förlusten med 4-1 mot Holland borta – Sverige ställde upp med en offensiv uppställning med blev straffade med fyra baklängesmål för att defensiven klickade. Många av Ukrainarnas anfall kom på den svaga svenska vänsterkanten där Toivonen och Martin Olsson inte samarbetade tillräckligt bra defensivt. Det kändes farligt varenda gång som Ukrainas Jarmolenko fick bollen. Sverige lyckades dock undvika ett baklängesmål under första halvleken.

Men i början av andra halvlek så kändes det som att Sverige hade något nytt på gång. Ingen byten var gjorda men man började pass bollen på ett annat sätt och rätt vad det var slog Sebastian Larsson en cross till Kim Källström som spelade in till Zlatan i straffområdet. Den har gången satt bollen, snyggt mål och ett snyggt framspel. Därefter gick det inte så bra…

Erik Hamrén kommenterade baklängesmålen i Sportbladet.

Vem hade ansvar för Sjevtjenko på defensiva fasta situationer?
– Vi har en kombination av markerings- och zonförsvar. Vi hade ingen markering på Sjevtjenko i går.
Borde ni haft det?

– Ja, kanske det. Men då hade kanske någon annan gjort mål i en annan situation.
Men Hamrén är också kritisk mot agerandet vid de båda målen.
1-2-målet:
– Hade Zlatan varit lite observantare där hade han vunnit den duellen (mot Sjevtjenko). Hade Lustig haft en annan position eller arbete så hade det inte blivit mål.
1-1-målet:
– Vi är fyra mot en i straffområdet och åtta mot två, eller möjligen tre, i sista tredjedelen. Ändå får de göra mål och då är det inte bra uppträdande av oss.

Nu är det två matcher kvar (åtminstone) för Sverige. Vi kan fortfarande gå vidare om vi vinner mot England och spelar oavgjort mot Frankrike förutsatt att andra resultat spelar oss i händerna och målskillnaden. Men man kan fråga sig om att Sverige inte klarar av att slå Ukraina så kanske man inte har i kvartsfinal att göra. Vi får hoppas – till att börja med – att Sverige vinner mot England som vi traditionellt har ganska lätt för.

 

Svenska Dagbladet har rankat de svenska spelarnas insatser och många får underkänt. Se betyg och kommentarer nedan.

 

1. Andreas Isaksson

Fick alldeles för mycket att göra i vissa perioder. Kan skylla på sin försvarslinje. Chanslös.

2. Mikael Lustig

Bortspelad några gånger på sin kant. Missade att hålla sin plats vid stolpen vid 1–2-målet.

3. Olof Mellberg

Utmanades ofta av ukrainarnas passningar i djupled. Markeringsmiss vid 1–1-målet. Överspelad.

4. Andreas Granqvist

Obeslutsam. Såg obekväm och nervös ut, speciellt i början. Samspelet med Mellberg hackade.

5. Martin Olsson

Fick det inte att stämma varken i defensiven eller i det offensiva spelet. Ständigt utmanad.

6. Rasmus Elm

Såg ut att gömma sig för bollen och lämnade över initiativet till andra medspelare. Rädd?

9. Kim Källström

Bättre i det defensiva i inledningen. Passningen till Zlatans 1–0 visade vakenhet. Stabil.

7. Sebastian Larsson (ut 68)

Ett stort hot offensivt med sina inlägg och på fasta situationer. Spelade något tillbakadragen.

10. Zlatan Ibrahimovic

På rätt plats när han stötte in 1–0-målet. Var den som ville framåt mest och oftast. Ensam.

20. Ola Toivonen (ut 62)

Såg vilsen och osynlig att det knappt gick att se när han byttes ut. Felplacerad och energilös.

22. Markus Rosenberg (ut 71)

Sprang kopiöst mycket så länge han orkade det. Men han fick det aldrig att stämma längst fram.

Avbytare: 8. Anders Svensson (in 62), 21. Christian Wilhelmsson (in 62) och 11. Johan Elmander (in 71) spelade för kort tid för att betygsättas.

Ska vi tro att det blir en annan startelva på fredag mot England?

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.