Fotbolls-EM forsätter

Så har då det första laget i EM ”åkt ut”. Eller snarare misslyckats med att kvalificera för slutspelet. Irland är avhängda efter två förluster i sin grupp. Matchförloppen var ganska rakt på – Spanien gjorde mål efter fyra minuter och matchen slutade med 4-0. Det var nog så nära utklassning som vi har sett i årets upplaga av EM.

Det började med lite trasset i Irlands straffområde. Fernando Torres snodde åt sig bollen  och drog ett stenhårt skott över huvudet på Irlands målvakt Shay Given. Om spanjorerna klagat på det torra underlaget i matchen mot Italien hade nu ett dagsregn krattat manegen för kortpassningsspelet.

Irland hade ett enormt stöd från läktarna med kanske EM:s mest trogna fans men det hjälpte inte Irland. Laget vågade/mäktade aldrig med att kliva upp i banan och pressa högt. Man försökte göra som Chelsea gjorde mot Barcelona i Champions League – efter samma defensiva upplägg som Italien lyckades att störa Spanien med. Men Irland räckte inte till för att lyckas med det. För matchen var det lite synd att det spanska målet kom så tidigt. Det blev liksom aldrig någon spänning i matchen. Nådastöten, om den inte redan var utdelad, stod David Silva för lika tidigt i andra halvlek. Han skottfintade och väntade ut motståndarna innan en enkel bredsida rullade iväg.

Fernando Torres rusade igenom på David Silvas pass och satte snyggt 3–0 och man börjar tor att det är den gamle Torres som är tillbaka. Cesc Fàbregas satte 4–0 via stolpen.

I mars nästa år så tar Sverige emot Irland i VM-kvalet på den nya arenan i Solna – Friends Arena. Då måste det vara vinst som gäller och tre blågula poäng. Vi får se om Sverige gör som Irland och förlorar de två första matcherna och blir avhängda – vilken baksmälla det skulle bli för vårt EM.

Italien har börjat EM sådär. Resultaten hittills är 1–1, 1–1. En kryss till så är man ute ur EM. Det gäller således att besegra Irland med hyggligt stora siffror. Det har ju inte varit ett problem för Kroatien och Spanien så även Italien borde klara detta – åtminstone på papperet. Oavgjort mot Spanien såg italienarna som ett bra resultat. Men de var inte lika nöjda med ett likadant resultat mot Kroatien.

I den första halvleken hade Italien en lång rad av målchanser. De som höll sig framme var, framför allt Mario Balotelli och Antonio Cassano. Italien hade inte mindre än 14 avslut på mål blev det inget mål för herrarna. Det var istället Pirlo som gav Italien ledningen med 1-0 på en mycket snygg frispark där han skruvade bollen över den kroatiska muren och ställde därmed den Kroatiske målvakten Pletikosa. Det var för övrigt det första riktiga frisparksmålet i årets EM-turnering. Det är sällan man ser att man lyckas skruva bollen över muren på det sättet – mycket snyggt.

Det var Italien som till stor del styrde spelet och man hade det mesta av bollinnehavet i första halvleken. Kroatien var dock inte ofarligt. Man stack upp i några kontringar och man hade en god chans att kvittera i slutet av första halvlek. När Kroatien kom ut till den andra halvleken var det delvis ett annat lag. Man spelade bestämt och jagade en kvittering. I den 72:a minuten kom den också. Kroatiens Strinic slog ett fint inlägg från på vänsterkanten som nådde fram till lagets specielle målskytt Mandzukic långt inne i Italiens straffområde. Mandzukic tog kallt ned bollen och placerade bollen bakom italienske Buffon i målet.

Sedan blev den andra halvleken Kroatiens. Italien backade ned och skapade knappt en enda målchans på hela halvleken. Efter hand lyckades Kroatien dra isär Italiens backslinje och hade flera tillfällen att avgöra matchen. Nu är Italien piskade att vinna och hoppas att övriga resultat i gruppen, Spanien-Kroatien slutar på rätt sätt dvs stor vinst för Spanien.

Så har vi då kvällens match för Sverige. Oj vad nervöst det kommer att bli. Hamrén har gjort om startelvan sedan förlustmatchen mot Kroatien. Andreas Granqvist flyttar ut till höger och ersätter Mikael Lustig. Jonas Olsson kliver in centralt och ersätter Granqvist i mitten. På mittfältet petas Ola Toivonen och ersättas av Rasmus Elm som flyttar ut till vänster. Sebastian Larsson fortsätter till höger. Anders Svensson tar över i mitten tillsammans med Kim Källström. På topp börjar Johan Elmander och bakom honom givetvis Zlatan. Blir intressant att se live.

Stig Björne

Mv:

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven

Backlinje:

Andreas Granqvist, Genoa

Jonas Olsson, West Bromwich

Olof Mellberg, Olympiakos

Martin Olsson, Blackburn

Defensivt mittfält:

Kim Källström, Lyon

Anders Svensson, Elfsborg

Offensivt mittfält: Sebastian Larsson, Sunderland

Zlatan Ibrahimovic, Milan

Rasmus Elm, Alkmaar

Forward: Johan Elmander, Galatasaray

Reserver:12 Johan Wiland, 23 Pär Hansson – 2 Mikael Lustig, 15 Mikael Antonsson, 17 Behrang Safari, 14 Tobias Hysén, 16 Pontus Wernbloom, 18 Samuel Holmén, 19 Emir Bajrami, 20 Ola Toivonen, 21 Christian Wilhelmsson, 22 Markus Rosenberg.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.