Stig Björne: Fotbolls-Em färdigspelat och Spanien blev historiska

Stig Björne Spanien har firat stora triumfer i EM. Man har haft ett otroligt passningsskickligt spel och bra teknik och rörelse. Allt detta gjorde att man punkterade EM-finalen tidigt. Italien, som spelade sista halvtimmen med tio man, kunde inte förhindra att Spanjorerna tog sin historiska trippel EM 2008, VM 2010 och EM 2012.

Det kändes ganska jämt på förhand även om det funnits farhågor om Spaniens motivation skulle räcka. Det gjorde det och det känns som att besegra Italien i finalen var en av Spaniens lättare matcher i denna turnering.

Spanien krossade Italien med 4-0 i EM-finalen och är fortfarande världs- och Europamästare. Den helröda kurvan på Olympiastadion i Kiev där de spanska fansen satt kokade. På gräsmattan en bit därifrån stod det spanska landslaget och hoppande i en klunga. Man hade precis skrivit fotbollshistoria tillsammans.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle vara här och vinna mitt andra EM, det är omöjligt att föreställa sig en sådan sak, säger Spaniens och kanske hela EM-turneringens bästa spelare, Andrés Iniesta, efter finalen.

Aldrig tidigare hade ett land försvarat ett EM-guld. Aldrig tidigare hade ett landslag vunnit tre stora mästerskap i rad. Aldrig tidigare hade Spanien slagit Italien under ordinarie matchtid eller förlängning i ett EM eller VM. Men det struntade de spanska mästarna i. De besegrade sin egen historia redan i EM för fyra år sedan, och körde på av bara farten i VM två år senare. De kunde lika gärna ta och besegra fotbollshistorien också.

– Det är väldigt vackert att vinna igen, att bli mästare igen. Sanningen är att laget gjorde en stormatch, säger Iniesta.

Spanien spelade mer eller mindre ut Italien i matchinledningen, och efter ett fantastiskt anfall i den 14:e minuten nickade David Silva in 1-0. Bollen flöt mellan Arbeloa, Xavi, Iniesta och Fàbregas, som lyfte in den i boxen till en framåtrusande Silva. Italien vaknade till men det var Spanien, och framför allt en alldeles enorm Andrés Iniesta, som skapade de vassaste anfallen.

– Spansk fotboll upplever några väldigt fina fotbollsår, säger Barcelonas mittfältsstjärna, som aldrig varit en man av stora ord, innan han tillägger:

– Väldigt lycklig, jag är väldigt lycklig.

Strax före paus gjorde Spanien mål igen det igen. Och det var Jordi Alba som i sin elfte landskamp gjorde mål. Den 23-årige vänsterbacken fick bollen på egen planhalva, spelade Xavi och tog sedan en jättelöpning rakt fram mot Gianluigi Buffon. När Alba fick tillbaka bollen från Xavi var han fri, och kunde säkert sätta sitt första landslagsmål. Spanien skulle ha haft en straff i början av andra halvlek för hands på Leonardo Bonucci. I stället fick Italien och inhopparen Antonio Di Natale en chans. Men då stod Iker Casillas där.

En knapp timme senare fick den spanske lagkaptenen lyfta EM-pokalen för andra gången i sin karriär, efter sin hundrade landskampsseger. Då hade finalhjälten från 2008, Fernando Torres, rullat in 3-0 på ett Italien som tvingades avsluta med tio man efter Thiago Mottas skada. 4-0 kom strax därefter. Juan Mata, framspelad av Torres. Ett minst sagt bra inhopp från Torres sida.

– Det blir ett stort minne för oss. Det var det redan i Österrike, och det blir det i Ukraina, säger Andrés Iniesta.

Cirkeln var sluten. För fyra år sedan gjorde det spanska landslaget upp med sina förlorardemoner under en straffläggning mot Italien i EM-kvartsfinalen. Nu ville ödet att Spanien skulle skriva om hela fotbollshistorien med Italien på andra sidan.


EM 2012, Grupp A

Pos

Lag

S

V

O

F

Poäng

1

Tjeckien

3

2

0

1

-1

6

2

Grekland

3

1

1

1

0

4

3

Ryssland

3

1

1

1

2

4

4

Polen

3

0

2

1

-1

2

1.1            EM 2012, Grupp B

Pos

Lag

S

V

O

F

Poäng

1

Tyskland

3

3

0

0

3

9

2

Portugal

3

2

0

1

1

6

3

Danmark

3

1

0

2

-1

3

4

Holland

3

0

0

3

-3

0

1.2            EM 2012, Grupp C

Pos

Lag

S

V

O

F

Poäng

1

Spanien

3

2

1

0

5

7

2

Italien

3

1

2

0

2

5

3

Kroatien

3

1

1

1

1

4

4

Irland

3

0

0

3

-8

0

1.3            EM 2012, Grupp D

Pos

Lag

S

V

O

F

Poäng

1

England

3

2

1

0

2

7

2

Frankrike

3

1

1

1

0

4

3

Ukraina

3

1

0

2

-2

3

4

Sverige

3

1

0

2

0

3

 

Såhär blev slutställningen i grupperna följda av kvartsfinaler där England ställdes mot Italien och förlorade på straffar, Tyskland vann mot Grekland med 4-2, Spanien besegrade Frankrike med 2-0 och Portugal vann mot Tjeckien med 1-0. I semifinalerna så vann Spanien mot Portugal på straffar (i en för övrigt ganska jämn och spännande match) och Italien besegrade Tyskland med 2-1.

Ja, då var Em slut för denna gång. VM 2014 är i Brasilien.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.