Stig Björne om Stig Helmer den ofrivillige golfaren

Stig HelmerDen ofrivillige golfaren är en svensk komedi som hade Sverigepremiär den 25 december 1991. Filmen var i regi av Lasse Åberg med Lasse Åberg och Jon Skolmen i huvudrollerna.

”Denna saga tilldrog sig på den tiden det var högkonjunktur i Sverige.”

Lasse Åberg spelar Stig Helmer Olsson, brödrostkontrollant hos Toastmaster som blir arbetslös efter att företaget köpts upp och lagts ner. Stig Helmer får en brödrost för fyra skivor och två rosor som kompensation för tjugo års tjänst. Stig fick jobb som gatsopare, förklarar svensk filmdatabas.

Bruno Anderhage från Parvus är en usel, men stor golfentusiast, och vill utveckla den golfklubb han är nybliven ordförande för. Problem är att länsantikvarien tror det finns fornlämningar på banområdet, vilket ger laglig rätt att stoppa golfbygget. Det har redan gjorts gott om fornfynd i trakten.

Anderhage har ett utomäktenskapligt förhållande med norska galleriägaren Mette Guldbrandsen. Under en vernissage träffar Mette på gamle vännen, landsmannen och beundraren samt Stig Helmers bäste vän, Ole Björne Bramserud. Han bjuder hem Mette på wok-middag när de nästa dag möts igen, denna gång på golfbanan, där även Ole håller till ibland. Denna dag är också Stig Helmer där, fast han plockar skräp.

”I bet anyone can get better at golf than you are in one week, a golfer says to her golfing businessman for a boyfriend in a quarrel. Unfortunately Stig-Helmer is standing nearby when the boyfriend accepts the bet, and he is chosen to be the competitor. Stig-Helmer has never played the game before, but his Norwegian friend Ole promises to help him.” / IMDB

Mette slår vad med Anderhage att vem som helst skulle kunna slå honom i golf. Summan är en miljon kronor. Anderhage pekar på en smal kille i sopplockaroverall. Om han spelar mot Anderhage får han 100.000 för besväret. Det är Stig Helmer.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB. Stig Björne är idag VD för SKB Näringslivsutveckling.